Your browser is out-of-date.

You need to update your browser to use the site.

Update to the latest version of Internet Explorer
suplementy1.pl

AC-ZYMES

  • Producent: Calivita
  • Ilość: 100 kapsułek
  • Dostępność: W magazynie
  • Cena detaliczna: 128,00 zł
  • Nasza cena: 96,00 zł

 



AC ZYMES - naturalne probiotyki!

 

AC-Zymes to 2 mld żywych kultur bakterii Lactobacillus acidophilus w jednej kapsułce produkowanych w najnowocześniejszej technologii liofilizacji.

Istnieje bardzo ścisły związek pomiędzy właściwym funkcjonowaniem układu pokarmowego a naszym zdrowiem, w którym znaczącą rolę odgrywa „przyjazna” flora jelitowa. Niezdrowy styl życia, picie alkoholu, zanieczyszczone środowisko, niektóre lekarstwa (np. antybiotyki) mogą niszczyć florę jelitową, co w konsekwencji będzie prowadzić do namnażania się chorobotwórczych bakterii jelitowych.

 

Podaruj zdrowie całej rodzinie! Sięgnij po „przyjazne bakterie” stanowiące naturalną mikroflorę jelitową człowieka!

 

W przewodzie pokarmowym człowieka występuje ogromna ilość różnorodnych mikroorganizmów, ogólnie określanych mianem flory jelitowej. U dorosłego człowieka stanowią one około 1,5 kg masy ciała. Większość z nich żyje w symbiozie z ludzkim organizmem, ale co ważniejsze – są one niezbędne do jego prawidłowego funkcjonowania. Jednakże inne bakterie mogą być zdecydowanie szkodliwe. Równowagę flory jelitowej łatwo można naruszyć, stosując niektóre lekarstwa (np. antybiotyki) lub też poprzez inne czynniki, powodujące mnożenie się szkodliwych bakterii: stres, niestrawność.
 
Lactobacillus acidophilus to szczególnie odporne i użyteczne bakterie, tzw. probiotyki:

  • potrafią żyć w przewodzie pokarmowym do 10 dni, a nawet dłużej,
  • tworzą niesprzyjające środowisko dla różnorodnych, szkodliwych patogenów (bakterii Clostridium, E.coli, grzybów, itp.),
  • mogą wspomagać wykorzystywanie białek mleka, aminokwasów, tłuszczów i laktozy,
  • uczestniczą także w syntezie witamin z grupy B,
  • z ich pomocą możemy zachować prawidłową florę bakteryjną przewodu pokarmowego, skutecznie wspierając w ten sposób prawidłowe funkcjonowanie naszego układu trawiennego.

PROBIOTYKI
 
Probiotyki to żywe, przyjazne bakterie, stanowiące naturalną mikroflorę jelitową człowieka. Po spożyciu w określonych ilościach przez człowieka są zdolne do kolonizacji i namnażania w jelitach gospodarza. Przywracając równowagę mikroflory jelitowej, wywołują efekt fizjologiczny. Wyróżnia się wiele szczepów pro biotycznych, m.in. są to bifidobakterie i pałeczki kwasu mlekowego. Warto jednak pamiętać, że nie każda bakteria kwasu mlekowego jest probiotykiem.   
 
Probiotyki wykazują wszechstronne właściwości:

  • wpływają na utrzymanie równowagi wewnętrznej organizmu, wchłanianie i wykorzystanie głównych składników żywności,
  • uczestniczą w procesie trawienia pokarmów, umożliwiając m.in. trawienie cukru mlekowego (laktozy) za pośrednictwem wytwarzanej przez te bakterie laktazy,
  • zwiększają biodostępność pierwiastków: miedź, cynk, wapń, żelazo, mangan,
  • stymulują perystaltykę jelit, szczególnie u osób dorosłych,
  • wpływają na wytwarzanie witamin: witamina K, niacyna, tiamina, ryboflawina, kwas pantotenowy,
  • wzmacniają aktywność układu odpornościowego (ok. 80% wszystkich komórek immunologicznych organizmu znajduje się błonie śluzowej jelit),
  • hamują rozwój niektórych drobnoustrojów patogennych poprzez: wytwarzanie kwaśnego środowiska, konkurencję z innymi patogenami o substancje odżywcze i miejsce „przyczepności” (adhezja) do powierzchni nabłonka śluzówki.

Przechowywanie:
Dawniej produkty zawierające bakterie probiotyczne musiały być przechowywane w lodówce, jednak obecnie ze względu na postęp technologiczny, nie ma już takiej konieczności, ale tak jak inne produkty oferowane przez CaliVita, powinien być przechowywany w suchym, chłodnym, niedostępnym dla dzieci miejscu.
 
Kiedy warto sięgnąć po Probiotyki?
W życiu zdarzają się sytuacje, kiedy równowaga bakteryjna jest zachwiana. Codzienne trudności, stres, niewłaściwa dieta (zbyt ostre pokarmy, alkohol), ,,biegunki podróżnych’’ lub inne objawy towarzyszące biegunkom, terapie antybiotykami, zaburzenia trawienia, zastój treści pokarmowych, osłabienie perystaltyki jelit, zakłócenie aktywności układu odpornościowego, starzenie się organizmu, powodują redukcję korzystnych drobnoustrojów. Dlatego też, w szczególności po stosowaniu antybiotyków, zaleca się suplementację probiotykami, które wspomogą odzyskanie równowagi bakteryjnej w naszym organizmie.

 

AC-ZYMES - pożyteczne bakterie, probiotyki. Zdrowie w prezencie - dla całej rodziny!


Przewód pokarmowy człowieka to olbrzymi zakład produkcyjny, w którym znaczącą rolę odgrywa bogata i niezwykle zróżnicowana flora bakteryjna, w ilości dziesięciokrotnie większej, niż wynosi liczba komórek ludzkiego organizmu.  Szczególnie ważne są tzw. „przyjazne” bakterie przywarte do nabłonka jelit, ponieważ to one w istotny sposób decydują o stanie zdrowia człowieka.

Bakterie Lactobacillus acidophilus wpływają korzystnie w utrzymaniu i odbudowaniu prawidłowego składu mikroflory jelit i są to tzw. „przyjazne” bakterie. Stwarzają niekorzystne środowisko do rozwoju chorobotwórczych drobnoustrojów w jelitach, np. bakterii Clostridium, E.coli, grzybów, itd. Są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania Twojego organizmu.

U zdrowych ludzi zachowana jest odpowiednia proporcja w jelitach pomiędzy mikroflorą pożyteczną, a patogenną. Jednak często dochodzi do zachwiania i zaburzeń mikroflory jelit. Jej zniszczenie powoduje zaburzenie równowagi w całym jelitowym ekosystemie. To z kolei sprawia, że patogenne bakterie mogą namnażać się, kolonizować przewód pokarmowy i penetrować w głąb jelit.



Nowoczesny preparat AC-Zymes w formie kapsułek, zawiera aż 2 mld żywych kultur liofilizowanych bakterii Lactobacillus acidophilus, niezbędnych do ochrony pożytecznych bakterii jelitowych, produkowanych w najnowocześniejszej technologii liofilizacji.

Bakterie Lactobacillus acidophilus:

  • potrafią żyć w przewodzie pokarmowym do 10 dni, a nawet dłużej;
  • liczne badania naukowe wykazały, że hamują rozwój chorobotwórczych drobnoustrojów (bakterii Clostridium, E.coli, grzybów, itp.), głównie poprzez wytworzenie kwaśnego środowiska, produkcję związków o działaniu antybiotycznym czy konkurencję z innymi patogenami o substancje odżywcze i miejsce „przyczepności” (adhezja) do powierzchni nabłonka śluzówki;
  • pałeczki kwasu mlekowego odgrywają także istotną rolę w procesie trawienia pokarmów, umożliwiając m.in. trawienie cukru mlekowego (laktozy) za pośrednictwem wytwarzanej przez te bakterie laktazy;
  • uczestniczą w syntezie witamin z grupy B (m.in. niacyny, tiaminy, ryboflawiny, kwasu pantotenowego);
  • wpływają na poziom cholesterolu we krwi;
  • utrzymują w dobrej formie układ immunologiczny: wzmagają aktywność komórek odpornościowych, tzw. „naturalnych zabójców” oraz nasilają produkcję przeciwciał;
  • są stosowane w profilaktyce tzw. biegunek podróżnych, w biegunkach poantybiotykowych;
  • posiadają zdolność rozkładania laktazy, tak więc odpowiednia ich podaż może złagodzić nieprzyjemne objawy związane z nietolerancją cukru mlecznego: wzdęć, zwiększonego oddawania gazów czy biegunek po spożyciu produktów mlecznych;
  • zwiększają biodostępność składników mineralnych: miedzi, cynku, wapnia, żelaza, manganu oraz białek i tłuszczów;
  • są również skuteczne w normalizacji zaburzeń pracy jelit u osób starszych;
  • z ich pomocą możemy zachować prawidłową florę bakteryjną przewodu pokarmowego, skutecznie wspierając w ten sposób prawidłowe funkcjonowanie naszego układu trawiennego.

Na zdrowie człowieka w istotny sposób wpływa stan i funkcjonowanie układu pokarmowego, w tym jelit, dlatego też między grupami mikroorganizmów zasiedlających przewód pokarmowy musi być zachowana równowaga mikrobiologiczna. Szczególnie ważne są tzw. „przyjazne” bakterie przywarte do nabłonka jelit.

U ludzi zdrowych zachowana jest równowaga w jelitach pomiędzy mikroflorą dobroczynną, a patogenną. Często jednak dochodzi do zaburzeń mikroflory jelit. Jej zniszczenie powoduje zaburzenie równowagi w całym jelitowym ekosystemie, a to sprawia, że patogenne bakterie mogą namnażać się, kolonizować przewód pokarmowy i penetrować w głąb jelit.

Najczęstszą przyczyną zaburzeń flory bakteryjnej jelit jest przyjmowanie antybiotyków. Działanie antybiotyków nie jest wybiórcze: wraz z patogenami niszczą również przyjazne mikroorganizmy.

Negatywnie na skład mikroflory jelitowej mają wpływ także: silny stres, niewłaściwa dieta (np. potrawy z dużą ilością tłuszczu, zbyt pikantne), leki, środki przeczyszczające, dolegliwości ze strony układu pokarmowego (zaburzenia trawienia, zastój treści pokarmowych, osłabienie perystaltyki jelit), zakłócenie aktywności układu odpornościowego, palenie tytoniu, nadmierne spożycie alkoholu, kontakt z „obcymi bakteriami”, pochodzącymi z różnych obszarów geograficznych (np. podczas podróży zagranicznych), starzenie się organizmu.
   
W utrzymaniu i odbudowaniu korzystnego składu mikroorganizmów sprzyjają probiotyki, takie jak: Lactobacillus acidophilus, Bifidobacterium longum i lactobacillus rhamnosus. Są to żywe, przyjazne bakterie, stanowiące naturalną mikroflorę jelitową człowieka, dodawane do żywności w celu wywołania korzystnej równowagi mikrobiologicznej.

AC-Zymes to nowoczesny preparat zaliczany do tzw. probiotyków.

AC ZYMES
Składnik aktywny / 1 kapsułka
Żywe kultury bakterii Lactobacillus acidophilus - 2 miliardy

Sposób użycia:
1 kapsułka dziennie pomiędzy posiłkami (na pusty żołądek) lub według zaleceń.
 
Opakowanie: 100 kapsułek

Przechowywanie:
Dawniej produkty zawierające bakterie probiotyczne musiały być przechowywane w lodówce, jednak obecnie ze względu na postęp technologiczny, nie ma już takiej konieczności, ale tak jak inne produkty oferowane przez CaliVita, powinien być przechowywany w suchym, chłodnym, niedostępnym dla dzieci miejscu.

Suplement diety nie może być stosowany jako substytut zróżnicowanej diety.
Nie należy przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia.
Produkt należy przechowywać zamknięty w suchym i chłodnym miejscu, niedostępnym dla dzieci.
 
Źródło: calivita.pl

Etykiety: zdrowie

Top