Marek: 663 158 787
Tel.: 13 4939728

Gadu-Gadu: 3118461 Gadu-Gadu: 3118461
biuro@suplementy1.pl

www.noni1.com.pl

www.zdrowsza-woda.eu

Calcium Magnesium PLUS (Strong Bones Plus vitamin K2)

Calcium Magnesium PLUS (Strong Bones Plus vitamin K2)
Producent: CaliVita International
Ilość: 100 kapsułek
Dostępność: W magazynie
Cena detaliczna: 84,00 zł
Nasza cena: 63,00 zł
Ilość:  

calivita-calcium-magnesium

 

Strong Bones Plus + vitamin K2 –  nowa nazwa Calcium Magnesium PLUS - Maksymalna ochrona i regeneracja kości i zębów!

 

Calcium Magnesium PLUS - nowa nazwa lecz ten sam genialny skład (zastąpił preparat Strong Bones Plus) to wspaniała kombinacja zawierająca oprócz chelatowej formy wapnia i  magnezu występujących w idealnej proporcji 2:1, także najaktywniejsze formy witaminy D i K. Witamina K2 dbaj o gęstość mineralną kości, ograniczając ryzyko złamań, natomiast witamina D3 korzystnie wpływa na utrzymanie prawidłowej strukturę kości i zębów oraz funkcjonowanie układu nerwowego, zmniejsza napięcie mięśni, poprawia jakość snu, wpływa na prawidłowe stężenie wapnia we krwi i prawidłowe podziały komórkowe.

Wapń i magnez należą do tzw. budulcowych składników mineralnych organizmu.


Rola wapnia w organizmie człowieka:

  • zawartość wapnia wynosi ok. 2% masy ciała;
  • około 99% tego składnika znajduje się w kościach i zębach, dlatego też jest on potrzebny do zachowania ich prawidłowej struktury;
  • pozostały procent ustrojowego wapnia odgrywa ważną rolę w procesach fizjologicznych: jest potrzebny do prawidłowego działania serca i układu krążenia, uaktywnia wiele enzymów, uczestniczy w krzepnięciu krwi, wpływa na funkcjonowanie mięśni i układu nerwowego oraz metabolizm energetyczny;
  • ponadto duża podatność na stres, skurcze mięśni oraz nasilone problemy z próchnicą zębów mogą wskazywać na brak tego składnika w organizmie.

Wapń w przewodzie pokarmowym człowieka jest narażony na kontakt z substancjami, które go wiążą i czynią bezużytecznym. „Wrogami” wapnia są tłuszcze, kwas szczawiowy (obecny np. w czekoladzie) oraz kwas fitynowy (zawarty w produktach zbożowych). Ponadto diety wysokobiałkowe, z wysoką zawartością fosforu (spożywanie nadmiernych ilości produktów zwierzęcych, wysoko przetworzonych, napojów gazowanych) oraz alkohol mogą nasilać wydalanie wapnia z moczem.

Kolejny składnik preparatu to magnez, który gromadzi się głównie w kościach i mięśniach.

Magnez:

  • umożliwia zachowanie odpowiedniej struktury zębów i kości;
  • odgrywa ważną rolę w procesach wytwarzania i wydatkowania energii;
  • bierze udział w kierowaniu pracą 300 różnych enzymów, wpływa na syntezę białek, podziały komórkowe, utrzymanie równowagi elektrolitycznej;
  • jest konieczny do prawidłowej czynności mięśni (w tym także mięśnia sercowego) oraz funkcjonowania układu nerwowego.

Konsekwencją niedoboru magnezu mogą być m.in. skurcze mięśni, zaburzenie mineralnej homeostazy kości. Stres, wysokie spożycie kawy i herbaty mogą obniżyć poziom magnezu w organizmie, dlatego w takiej sytuacji należy szczególnie zadbać o odpowiednią podaż tego składnika. „Wrogami” magnezu są też leki moczopędne i alkohol. Zwiększone zapotrzebowanie na magnez występuje u kobiet w ciąży, karmiących piersią oraz zażywających leki hormonalne.

Witamina D korzystnie wpływa na:

  • absorpcję i wykorzystanie wapnia i fosforu;
  • utrzymanie prawidłowej struktury kości i zębów;
  • właściwe stężenie wapnia we krwi oraz podziały komórkowe.

Termin witamina D obejmuje steroidy wykazujące aktywność biologiczną cholekalcyferolu. Najważniejsze z nich to cholekalcyferol (witamina D3) oraz ergo kalcyferol (witamina D2). Wśród tych form witamina D3 jest bardziej efektywna. Witamina D należy do witamin tłuszczo rozpuszczalnych. Jest stosunkowo stabilna, nie ulega rozkładowi pod wpływem podwyższonej temperatury i dłuższego przechowywania. Odpowiednia podaż witaminy D jest jednym z czynników ułatwiających wchłanianie i wykorzystanie wapnia.

Suplementację wapniem, magnezem i witaminą D poleca się:

  • osobom o zwiększonej aktywności fizycznej;
  • wegetarianom;
  • kobietom w okresie pokwitania;
  • osobom odżywiającym się nieregularnie;
  • w okresie intensywnego wzrostu.

 

Dlaczego tak ważna jest ochrona kości w każdym wieku?


W dzieciństwie i do 30 roku życia, by osiągnąć jak najlepszą szczytową masę kostną, a po 30-tce, by ograniczać degradację kości i zachować jak największą gęstość kości, sprawność na długie lata oraz zapobiec rozwojowi osteoporozy.


Dlaczego witamina K jest kluczowa dla mocnych kości?

  • pobudza mineralizację i korzystnie wpływa na strukturę kolagenową kości;
  • dba o właściwą gęstość mineralną kości, ograniczając ryzyko złamań;
  • bierze udział w aktywacji białek MGP, wiążących jony wapnia i hamujących procesy wapnienia tkanek miękkich, w tym naczyń krwionośnych, co jest niezwykle istotne w profilaktyce chorób układu sercowo-naczyniowego;
  • naturalna witamina K2 w postaci MK-7 charakteryzuje się doskonałym wchłanianiem oraz długo utrzymuje się w organizmie, dzięki czemu jeszcze skuteczniej dba o Ciebie (okres półtrwania wynosi 72 godziny), ma zdolność do akumulacji we krwi oraz wystarczy jej niewielka ilość, by efektywnie działać;
  • Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) potwierdził, że witamina K jest niezbędna do utrzymania odpowiedniego stanu kości;
  • przy udziale witaminy K2 osteokalcyna (białko tkanki kostnej) przekształcana jest do karboksyosteokalcyny, której rolą jest dostarczenie jonów wapnia oraz wiązanie ich z matrycą hydroksyapatytu, zwiększając siłę i budując masę kostną.
     

 

Kluczem do Twojego sukcesu - zdrowia kości - jest aktywność fizyczna i…
wzbogacenie diety w wapń, magnez, witaminę D3 oraz K2.

 

MOCNA KONSTRUKCJA
Kości to podstawa naszego ciała. Niedobór poszczególnych składników budujących kości przyczynia się do zaburzenia mikroarchitektury tkanki kostnej i w konsekwencji do zwiększonej łamliwości.

Na osłabienie struktury kości wpływają następujące czynniki:

  • nieprawidłowe odżywianie: niska podaż składników mineralnych (wapń, magnez, fosfor, cynk), niedobór witaminy D i K2, nadmierne spożycie białka, szczególnie mięsa – prowadzi do obniżenia poziomu wapnia we krwi i wypłukuje wapń z kości, nadmierne spożycie produktów bogatych w kwas fitynowy (otręby pszenne, całe ziarna zbóż, nasiona roślin strączkowych) i kwas szczawiowy (szczaw, szpinak, rabarbar) – utrudniają wchłanianie wapnia, dieta z dużym ograniczeniem tłuszczu, nadmiar fosforu – pogarsza wchłanialność wapnia, duże spożycie alkoholu i kawy, małe spożycie mleka i jego przetworów;
  • mała aktywność ruchowa;
  • hormony;
  • przewlekłe stosowanie leków;
  • palenie tytoniu;
  • starzenie się organizmu;
  • menopauza;
  • uwarunkowania genetyczne;
  • czynniki rasowe – osoby rasy białej i żółtej są bardziej podatni na osteoporozę niż osoby rasy czarnej;
  • choroby współistniejące;
  • drobna budowa kostno-szkieletowa.

Nie dopuśćmy do osłabienia tak istotnej konstrukcji!

Tkankę kostną musimy odbudowywać przez całe życie. Wiemy to już od najmłodszych lat, kiedy rodzice i otoczenie zachęcają do zwiększania aktywności fizycznej, spożywania przetworów mlecznych, korzystania z promieni słonecznych.

Wszystkim wiadomo, że kości stanowią rusztowanie i podstawę dla naszych narządów i tkanek (miękkich części ciała). Kości, połączone stawami wraz z układem mięśni i ścięgien, umożliwiają wykonywanie ruchów. To także magazyn minerałów (wapnia, pierwiastków śladowych) oraz miejsce, w którym szpik kostny produkuje komórki krwi.

Szkielet dorosłego człowieka tworzy kość korową (75% kości stanowią minerały) oraz kość beleczkową (25% stanowią minerały). Kość korowa jest to kość twarda, obecna głównie w trzonach kości długich i tworzy powierzchnię kości płaskich. Natomiast kość beleczkowa występuje głównie na końcach kości długich, wewnątrz kości płaskich.
 
W każdej kości można wyróżnić trzy podstawowe elementy:

  • pierwszy z nich to szkielet nieorganiczny, który stanowi 70% całej kości. Zbudowany jest ze związków wapnia i fosforu występujących w postaci uwodnionych kryształów;
  • kolejny to włókna kolagenowe stanowiące ok. 30% kości. Tworzy je kolagen – białko przypominające warkocz, nadaje kościom elastyczność;
  • trzeci element to komórki kostne (osteoblasty, osteoklasty, osteocyty) – stanowiące 1-2% całej kości.

U człowieka przez całe życie, w jego tkance kostnej zachodzą jednocześnie procesy uszkadzania, odnowy i naprawy, tzw. obrót kostny. Przez rok wymienia się 2-10% masy kostnej.
Aktywność komórek kostnych (osteoblastów – komórek odnowy i osteoklastów – komórek ,,kościogubnych'') przyczynia się do wymiany uszkodzonej ,,starej kości'' na ,,nową kość''.

Wraz z wiekiem zmienia się masa tkanki kostnej. Do 20 roku życia formuje się około 90% masy kostnej. Pozostałe 10% przybywa do ok. 35 roku życia, osiągając w tym wieku szczytową masę kostną. Już od 35-40 roku życia następuje ciągły ubytek tkanki kostnej, który jest wynikiem obniżania się gęstości kości. Początkowo obniżanie masy kostnej wynosi ok. 1%  rocznie. Jednak w późniejszym okresie następuje wzrost, który (u kobiet po menopauzie) wynosi od 4-8% rocznie.

Ciągły ubytek tkanki kostnej może prowadzić do osteoporozy, czyli zrzeszotnienia kości. Osteoporoza jest chorobą systemową charakteryzującą się obniżeniem masy kostnej i zaburzeniami tkanki kostnej, czego konsekwencją jest mniejsza wytrzymałość kości, która w następstwie nawet niedużego urazu może ulec złamaniu.
 
Postępujący wraz z wiekiem ubytek masy kostnej oraz inne czynniki wpływające na osłabienie kości, powodują iż musimy zadbać o ich odpowiednie wsparcie. Dlatego warto  uzupełniać codzienną dietę w wapń, magnez i witaminę D oraz zwiększyć swoją aktywność fizyczną. Mocne kości zapewnią nam sprawność w każdej sytuacji!

Znakomity preparat Strong Bones Plus jest idealnym rozwiązaniem dla osób, które chcą wzmocnić swoje kości!

CALCIUM MAGNESIUM PLUS (Strong Bones Plus)
Składniki aktywne / 2 kapsułki
Wapń -   500 mg
Magnez  -   250 mg
Witamina D3  -   5 μg
Witamina K2  -   90 μg
 
Sposób użycia: 2 kapsułki dziennie na noc.

Opakowanie: 100 kapsułek

Uwaga!
Suplement diety nie może być stosowany jako substytut zróżnicowanej diety.
Nie należy przekraczać zalecanej dawki w ciągu dnia.
Produkt należy przechowywać zamknięty w suchym i chłodnym miejscu, niedostępnym dla dzieci.
Źródło: calivita.com.pl


Copyright © 2012 www.suplementy1.pl

Strona ta jest prowadzona, zarządzana i stanowi własność Marka Dubiela, Partnera CaliVita® International. Wyżej wymieniony właściciel witryny ponosi wyłączną odpowiedzialność za poszczególne treści, jak i całkowitą zawartość strony internetowej. CaliVita® International ani żaden z jej oddziałów działających w poszczególnych krajach nie ponoszą odpowiedzialności za taką witrynę. Produkty w ofercie CaliVita®, występujące na tej stronie internetowej, posiadają status suplementu diety, odnoszą się do nich odpowiednie oświadczenia zdrowotne i nie mogą mieć zastosowania oświadczenia medyczne. Żadne oświadczenie, stwierdzenie, opinia lub informacja odnosząca się do któregokolwiek suplementu diety nie mogą zastępować porady lekarskiej.