AC-ZYMES
- Producent: Calivita
- Ilość: 100 kapsuÅek
- Dostępność: W magazynie
- Cena detaliczna: 138,00 zł
- Nasza cena: 104,00 zł
AC-Zymes to 2 mld żywych kultur bakterii Lactobacillus acidophilus w jednej kapsuÅce produkowanych w najnowoczeÅniejszej technologii liofilizacji.
Istnieje bardzo ÅcisÅy zwiÄ
zek pomiÄdzy wÅaÅciwym funkcjonowaniem ukÅadu pokarmowego a naszym zdrowiem, w którym znaczÄ
cÄ
rolÄ odgrywa âprzyjaznaâ flora jelitowa. Niezdrowy styl życia, picie alkoholu, zanieczyszczone Årodowisko, niektóre lekarstwa (np. antybiotyki) mogÄ
niszczyÄ florÄ jelitowÄ
, co w konsekwencji bÄdzie prowadziÄ do namnażania siÄ chorobotwórczych bakterii jelitowych.
W przewodzie pokarmowym czÅowieka wystÄpuje ogromna iloÅÄ różnorodnych mikroorganizmów, ogólnie okreÅlanych mianem flory jelitowej. U dorosÅego czÅowieka stanowiÄ
one okoÅo 1,5 kg masy ciaÅa. WiÄkszoÅÄ z nich żyje w symbiozie z ludzkim organizmem, ale co ważniejsze â sÄ
one niezbÄdne do jego prawidÅowego funkcjonowania. Jednakże inne bakterie mogÄ
byÄ zdecydowanie szkodliwe. RównowagÄ flory jelitowej Åatwo można naruszyÄ, stosujÄ
c niektóre lekarstwa (np. antybiotyki) lub też poprzez inne czynniki, powodujÄ
ce mnożenie siÄ szkodliwych bakterii: stres, niestrawnoÅÄ.
Lactobacillus acidophilus to szczególnie odporne i użyteczne bakterie, tzw. probiotyki:
- potrafiÄ Å¼yÄ w przewodzie pokarmowym do 10 dni, a nawet dÅużej,
- tworzÄ niesprzyjajÄ ce Årodowisko dla różnorodnych, szkodliwych patogenów (bakterii Clostridium, E.coli, grzybów, itp.),
- mogÄ wspomagaÄ wykorzystywanie biaÅek mleka, aminokwasów, tÅuszczów i laktozy,
- uczestniczÄ także w syntezie witamin z grupy B,
- z ich pomocÄ możemy zachowaÄ prawidÅowÄ florÄ bakteryjnÄ przewodu pokarmowego, skutecznie wspierajÄ c w ten sposób prawidÅowe funkcjonowanie naszego ukÅadu trawiennego.
PROBIOTYKI
Probiotyki to żywe, przyjazne bakterie, stanowiÄ
ce naturalnÄ
mikroflorÄ jelitowÄ
czÅowieka. Po spożyciu w okreÅlonych iloÅciach przez czÅowieka sÄ
zdolne do kolonizacji i namnażania w jelitach gospodarza. PrzywracajÄ
c równowagÄ mikroflory jelitowej, wywoÅujÄ
efekt fizjologiczny. Wyróżnia siÄ wiele szczepów pro biotycznych, m.in. sÄ
to bifidobakterie i paÅeczki kwasu mlekowego. Warto jednak pamiÄtaÄ, że nie każda bakteria kwasu mlekowego jest probiotykiem.
Probiotyki wykazujÄ
wszechstronne wÅaÅciwoÅci:
- wpÅywajÄ na utrzymanie równowagi wewnÄtrznej organizmu, wchÅanianie i wykorzystanie gÅównych skÅadników żywnoÅci,
- uczestniczÄ w procesie trawienia pokarmów, umożliwiajÄ c m.in. trawienie cukru mlekowego (laktozy) za poÅrednictwem wytwarzanej przez te bakterie laktazy,
- zwiÄkszajÄ biodostÄpnoÅÄ pierwiastków: miedź, cynk, wapÅ, żelazo, mangan,
- stymulujÄ perystaltykÄ jelit, szczególnie u osób dorosÅych,
- wpÅywajÄ na wytwarzanie witamin: witamina K, niacyna, tiamina, ryboflawina, kwas pantotenowy,
- wzmacniajÄ aktywnoÅÄ ukÅadu odpornoÅciowego (ok. 80% wszystkich komórek immunologicznych organizmu znajduje siÄ bÅonie Åluzowej jelit),
- hamujÄ rozwój niektórych drobnoustrojów patogennych poprzez: wytwarzanie kwaÅnego Årodowiska, konkurencjÄ z innymi patogenami o substancje odżywcze i miejsce âprzyczepnoÅciâ (adhezja) do powierzchni nabÅonka Åluzówki.
Przechowywanie:
Dawniej produkty zawierajÄ
ce bakterie probiotyczne musiaÅy byÄ przechowywane w lodówce, jednak obecnie ze wzglÄdu na postÄp technologiczny, nie ma już takiej koniecznoÅci, ale tak jak inne produkty oferowane przez CaliVita, powinien byÄ przechowywany w suchym, chÅodnym, niedostÄpnym dla dzieci miejscu.
Kiedy warto siÄgnÄ
Ä po Probiotyki?
W życiu zdarzajÄ
siÄ sytuacje, kiedy równowaga bakteryjna jest zachwiana. Codzienne trudnoÅci, stres, niewÅaÅciwa dieta (zbyt ostre pokarmy, alkohol), ,,biegunki podróżnychââ lub inne objawy towarzyszÄ
ce biegunkom, terapie antybiotykami, zaburzenia trawienia, zastój treÅci pokarmowych, osÅabienie perystaltyki jelit, zakÅócenie aktywnoÅci ukÅadu odpornoÅciowego, starzenie siÄ organizmu, powodujÄ
redukcjÄ korzystnych drobnoustrojów. Dlatego też, w szczególnoÅci po stosowaniu antybiotyków, zaleca siÄ suplementacjÄ probiotykami, które wspomogÄ
odzyskanie równowagi bakteryjnej w naszym organizmie.
Przewód pokarmowy czÅowieka to olbrzymi zakÅad produkcyjny, w którym znaczÄ
cÄ
rolÄ odgrywa bogata i niezwykle zróżnicowana flora bakteryjna, w iloÅci dziesiÄciokrotnie wiÄkszej, niż wynosi liczba komórek ludzkiego organizmu. Szczególnie ważne sÄ
tzw. âprzyjazneâ bakterie przywarte do nabÅonka jelit, ponieważ to one w istotny sposób decydujÄ
o stanie zdrowia czÅowieka.
U zdrowych ludzi zachowana jest odpowiednia proporcja w jelitach pomiÄdzy mikroflorÄ pożytecznÄ , a patogennÄ . Jednak czÄsto dochodzi do zachwiania i zaburzeÅ mikroflory jelit. Jej zniszczenie powoduje zaburzenie równowagi w caÅym jelitowym ekosystemie. To z kolei sprawia, że patogenne bakterie mogÄ namnażaÄ siÄ, kolonizowaÄ przewód pokarmowy i penetrowaÄ w gÅÄ b jelit.
Nowoczesny preparat AC-Zymes w formie kapsuÅek, zawiera aż 2 mld żywych kultur liofilizowanych bakterii Lactobacillus acidophilus, niezbÄdnych do ochrony pożytecznych bakterii jelitowych, produkowanych w najnowoczeÅniejszej technologii liofilizacji.
Bakterie Lactobacillus acidophilus:
- potrafiÄ Å¼yÄ w przewodzie pokarmowym do 10 dni, a nawet dÅużej;
- liczne badania naukowe wykazaÅy, że hamujÄ rozwój chorobotwórczych drobnoustrojów (bakterii Clostridium, E.coli, grzybów, itp.), gÅównie poprzez wytworzenie kwaÅnego Årodowiska, produkcjÄ zwiÄ zków o dziaÅaniu antybiotycznym czy konkurencjÄ z innymi patogenami o substancje odżywcze i miejsce âprzyczepnoÅciâ (adhezja) do powierzchni nabÅonka Åluzówki;
- paÅeczki kwasu mlekowego odgrywajÄ także istotnÄ rolÄ w procesie trawienia pokarmów, umożliwiajÄ c m.in. trawienie cukru mlekowego (laktozy) za poÅrednictwem wytwarzanej przez te bakterie laktazy;
- uczestniczÄ w syntezie witamin z grupy B (m.in. niacyny, tiaminy, ryboflawiny, kwasu pantotenowego);
- wpÅywajÄ na poziom cholesterolu we krwi;
- utrzymujÄ w dobrej formie ukÅad immunologiczny: wzmagajÄ aktywnoÅÄ komórek odpornoÅciowych, tzw. ânaturalnych zabójcówâ oraz nasilajÄ produkcjÄ przeciwciaÅ;
- sÄ stosowane w profilaktyce tzw. biegunek podróżnych, w biegunkach poantybiotykowych;
- posiadajÄ zdolnoÅÄ rozkÅadania laktazy, tak wiÄc odpowiednia ich podaż może zÅagodziÄ nieprzyjemne objawy zwiÄ zane z nietolerancjÄ cukru mlecznego: wzdÄÄ, zwiÄkszonego oddawania gazów czy biegunek po spożyciu produktów mlecznych;
- zwiÄkszajÄ biodostÄpnoÅÄ skÅadników mineralnych: miedzi, cynku, wapnia, żelaza, manganu oraz biaÅek i tÅuszczów;
- sÄ również skuteczne w normalizacji zaburzeÅ pracy jelit u osób starszych;
- z ich pomocÄ możemy zachowaÄ prawidÅowÄ florÄ bakteryjnÄ przewodu pokarmowego, skutecznie wspierajÄ c w ten sposób prawidÅowe funkcjonowanie naszego ukÅadu trawiennego.
Na zdrowie czÅowieka w istotny sposób wpÅywa stan i funkcjonowanie ukÅadu pokarmowego, w tym jelit, dlatego też miÄdzy grupami mikroorganizmów zasiedlajÄ
cych przewód pokarmowy musi byÄ zachowana równowaga mikrobiologiczna. Szczególnie ważne sÄ
tzw. âprzyjazneâ bakterie przywarte do nabÅonka jelit.
U ludzi zdrowych zachowana jest równowaga w jelitach pomiÄdzy mikroflorÄ
dobroczynnÄ
, a patogennÄ
. CzÄsto jednak dochodzi do zaburzeÅ mikroflory jelit. Jej zniszczenie powoduje zaburzenie równowagi w caÅym jelitowym ekosystemie, a to sprawia, że patogenne bakterie mogÄ
namnażaÄ siÄ, kolonizowaÄ przewód pokarmowy i penetrowaÄ w gÅÄ
b jelit.
NajczÄstszÄ
przyczynÄ
zaburzeÅ flory bakteryjnej jelit jest przyjmowanie antybiotyków. DziaÅanie antybiotyków nie jest wybiórcze: wraz z patogenami niszczÄ
również przyjazne mikroorganizmy.
Negatywnie na skÅad mikroflory jelitowej majÄ
wpÅyw także: silny stres, niewÅaÅciwa dieta (np. potrawy z dużÄ
iloÅciÄ
tÅuszczu, zbyt pikantne), leki, Årodki przeczyszczajÄ
ce, dolegliwoÅci ze strony ukÅadu pokarmowego (zaburzenia trawienia, zastój treÅci pokarmowych, osÅabienie perystaltyki jelit), zakÅócenie aktywnoÅci ukÅadu odpornoÅciowego, palenie tytoniu, nadmierne spożycie alkoholu, kontakt z âobcymi bakteriamiâ, pochodzÄ
cymi z różnych obszarów geograficznych (np. podczas podróży zagranicznych), starzenie siÄ organizmu.
W utrzymaniu i odbudowaniu korzystnego skÅadu mikroorganizmów sprzyjajÄ
probiotyki, takie jak: Lactobacillus acidophilus, Bifidobacterium longum i lactobacillus rhamnosus. SÄ
to żywe, przyjazne bakterie, stanowiÄ
ce naturalnÄ
mikroflorÄ jelitowÄ
czÅowieka, dodawane do żywnoÅci w celu wywoÅania korzystnej równowagi mikrobiologicznej.
AC-Zymes to nowoczesny preparat zaliczany do tzw. probiotyków.
AC ZYMES
SkÅadnik aktywny / 1 kapsuÅka
Żywe kultury bakterii Lactobacillus acidophilus - 2 miliardy
Sposób użycia:
1 kapsuÅka dziennie pomiÄdzy posiÅkami (na pusty żoÅÄ
dek) lub wedÅug zaleceÅ.
Opakowanie: 100 kapsuÅek
Przechowywanie:
Dawniej produkty zawierajÄ
ce bakterie probiotyczne musiaÅy byÄ przechowywane w lodówce, jednak obecnie ze wzglÄdu na postÄp technologiczny, nie ma już takiej koniecznoÅci, ale tak jak inne produkty oferowane przez CaliVita, powinien byÄ przechowywany w suchym, chÅodnym, niedostÄpnym dla dzieci miejscu.
Suplement diety nie może byÄ stosowany jako substytut zróżnicowanej diety.
Nie należy przekraczaÄ zalecanej porcji do spożycia w ciÄ
gu dnia.
Produkt należy przechowywaÄ zamkniÄty w suchym i chÅodnym miejscu, niedostÄpnym dla dzieci.
ŹródÅo: calivita.pl
Etykiety: zdrowie