Noni - cud natury
Każdy chciałby cieszyć się zdrowiem, dobrą kondycją i zgrabną sylwetką. Do tego pięknie i młodo wyglądać oraz zawsze tryskać energią. Życie bez stresu i chorób to marzenie każdego.
Szukając naturalnych produktów, które pomogą nam osiągnąć te cele natrafiamy na tajemnicze owoce Noni.
Składniki Noni polepszają kondycję skóry i dlatego właśnie ten wspaniały sok stał się ulubionym "źródłem młodości" hollywoodzkich gwiazd. Sok z owoców Noni piją Madonna, Jennifer Lopez, czy Tom Cruise.
Każdy może poprawić swoją jakość życia! Nigdy nie jest za późno. Jeśli pragniesz być zdrowy, witalny i pełen energii, już dziś zadbaj o swoją kondycję. Sięgnij po Polinesian Noni Calivita i poczuj smak zdrowego życia!
Cały owoc Noni, obecny w preparacie Polinesian Noni, poddawany jest procesowi liofilizacji, dzięki czemu substancje czynne Noni zachowują swoją pełną aktywność, tak jak w świeżym owocu.
Ze świata nauki - Noni królowa owoców
Morinda citrifolia - przez mieszkańców Hawajów nazywana noni - to niskie drzewo pochodzące z południowo-wschodniej Azji i Australii. Z sztywnych i twardych gałęzi wyrastają duże, ciemnozielone i błyszczące liście. Natomiast z małych pąków rozwijają się białe kwiaty o delikatnym zapachu.
Obecnie spotykane jest praktycznie na obszarze całej strefy zwrotnikowej, dzięki swojej niezwykłej witalności.
Od wieków bowiem w miejscu pochodzenia, jego owoce traktowane były jako żywność oraz jako skuteczny środek na różne dolegliwości. Nic więc dziwnego, że w porównaniu z wiedzą tubylców o noni, nasza zachodnia medycyna nadal stoi daleko w tyle.
Jedno jest jednak pewne: noni może być bezpiecznie stosowane na większą skalę.
Drzewo noni jest bardzo odporne na choroby i odznacza się dużą żywotnością. Osiąga wysokość 1-1,5 metra i jest zdolne do przetrwania oraz wytwarzania owoców w różnych warunkach klimatycznych, co więcej posiada szczególne zdolności regeneracyjne.
Jego biało-żółty owoc w kształcie granatu podczas dojrzewania ma nieprzyjemny smak i zapach.
Współcześnie wyizolowano liczne składniki aktywne, obecne zarówno w nasionach, korzeniach oraz korze, takie jak np.
- prokseronina,
- prokseroninaza,
- damnakantal (wspierający procesy podziałów komórkowych),
- skopoletyna (posiadająca właściwości antybiotyczne i przeciwzapalne),
- nienasycone kwasy tłuszczowe (kwas linolenowy oraz kapronowy),
- witamina C,
- beta-karoten,
- potas,
- a także bioflawonoidy (rutyna).
- Pierwsza bardzo ważna substancja to prokseronina, która przekształca się w organizmie w aktywną kseroninę. To ona pomaga uzyskać białkom komórkowym odpowiednią strukturę przestrzenną i w ten sposób uczestniczy w utrzymaniu organizmu w prawidłowej kondycji, zwłaszcza w przypadku takich schorzeń jak nadciśnienie, wrzody trawienne czy zapalenie stawów.
- Ponadto owoc noni zawiera również substancje o właściwościach antybiotycznych (akubinę i alizarynę), które są niezmiernie pomocne w zwalczaniu rozmaitych infekcji bakteryjnych, wywoływanych np. przez Salmonellę, E.coli, prątki gruźlicy czy H. pylori, bakterii odpowiedzialnej za chorobę wrzodową żołądka.
- Jest także bogaty w substancje przejawiające aktywność przeciwzapalną, nie wywołując przy tym podrażnienia błony śluzowej żołądka.
- Potwierdzono również przeciwgrzybiczne i antywirusowe właściwości tej niezwykłej rośliny.
- Dostępne są też obiecujące wyniki badań, w których udowodniono, że może być ona stosowana w przypadku zaburzonych podziałów komórkowych.
- Dzisiaj już nie ma wątpliwości, że spożycie noni może pomagać pacjentom lepiej znosić klasyczne metody leczenia.
- Uzyskane dane z niezależnych badań potwierdziły hipotensyjne i moczopędne właściwości noni.
- Zaś liczni naukowcy uważają ją za obiecujący środek uzupełniający leczenie nadciśnienia, jednej z najczęściej występujących chorób.
- Jej korzystny wpływ na układ sercowo-naczyniowy wykazano w badaniach przeprowadzonych na zwierzętach, gdzie udowodniono na przykład, że wyłączne stosowanie ekstraktu z noni w znaczący sposób obniża poziom cholesterolu i triglicerydów.
- Oprócz tych wszystkich walorów, w piśmiennictwie podkreślano ochronny wpływ noni na komórki wątrobowe.
Podejmując próbę podsumowania, można zadać pytanie:
Jak wysokie dawki tej rośliny pozwolą osiągnąć tak korzystne efekty?
Badania oceniające optymalną dawkę dzienną wykazały, że większą uwagę należy raczej zwrócić na regularność spożycia noni niż jej ilość, ponieważ gwarantuje to stałą obecność aktywnych składników we krwi.
Noni - skarby przyrody nienaruszonej przez człowieka
W dzisiejszych czasach, gdy przeludnienie i nieograniczone wymagania ludzi zmuszają producentów żywności do wytwarzania coraz większej ilości surowców, tak naprawdę nie mamy pojęcia, co w rzeczywistości spożywamy.
Eksploatowane gleby w sztuczny sposób są „zmuszane” do zwiększenia plonów, nawet w miejscach, w których normalnie nic nie byłoby w stanie wyrosnąć. W tym celu nierzadko stosuje się niezwykle agresywne i nie do końca bezpieczne substancje chemiczne, co budzi lęk wśród świadomych konsumentów. Z tego powodu liczba zwolenników produktów ekologicznych, pochodzących z czystych źródeł, stale rośnie.
Kryteria, jakie należy spełnić podczas wytwarzania żywności organicznej, różnią się pomiędzy poszczególnymi krajami, ale zazwyczaj brane są pod uwagę m.in. takie wymagania jak:
- czystość ekologiczna terenów uprawnych,
- rodzaj używanych ziaren,
- utrzymanie równowagi biologicznej w środowisku,
- dążenie do zamknięcia obiegu materii w gospodarstwie,
- w przypadku zwierząt, niezwykle istotne są warunki, w jakich powinny być hodowane.
Według badań brytyjskich w jednej trzeciej żywności znaleziono pozostałości z pestycydów, w tym w pokarmach przeznaczonych dla dzieci oraz w świeżym łososiu, warzywach i owocach, które spożywamy w dobrej wierze, traktując je jako element zdrowej diety.
Możemy się przed tym chronić, kupując żywność tylko z wiarygodnych źródeł. Produkty eko (organic) muszą spełnić szereg rygorystycznych warunków oraz posiadać odpowiednie certyfikaty.
Morinda citrifolia, powszechnie znana jako noni, jest drzewem pochodzącym z południowo-wschodniej Azji i Australii. Na tych obszarach na szczęście można jeszcze odnaleźć prawie nietkniętą przez człowieka naturalną przyrodę, nieskażoną syntetycznymi substancjami, stosowanymi w celu maksymalnego wykorzystania gleby.
Warto o tym pamiętać, ponieważ noni może służyć zarówno jako pokarm, jak i element wyposażenia apteczki, szczególnie że sama roślina jest „czysta” i nie zawiera chemicznych pozostałości.
Noni, jako uzupełnienie zróżnicowanej diety, może:
- wspierać prawidłowy przebieg wielu procesów fizjologicznych naszego organizmu,
- jest bogata m.in. w związki niwelujące niekorzystne dla organizmu bakterie,
- udowodniono, że substancje zawarte w noni korzystnie wpływają również na układ pokarmowy,
- w wielu przypadkach potwierdzono także antywirusowe i przeciwgrzybiczne właściwości tej niezwykłej rośliny,
- dostępne są też obiecujące wyniki badań, w których udowodniono, że może być ona stosowana w przypadku zaburzonych podziałów komórkowych,
- podkreślano również, że spożycie noni może pomagać lepiej znosić klasyczne metody leczenia przeciwnowotworowego,
- dane z niezależnych badań potwierdziły hipotensyjne i moczopędne właściwości niektórych składników noni,
- liczni naukowcy uważają ją za obiecujący środek, wspomagający układ sercowo-naczyniowy,
- regularne spożywanie noni może być pomocne w utrzymaniu właściwego poziomu cholesterolu i trójglicerydów.
Noni może być więc cennym uzupełnieniem zróżnicowanej diety, ponieważ dostarcza wiele składników o unikalnych właściwościach, co może przyczynić się do pełnego i zdrowego życia.
CVI Europa
Piśmiennictwo:
1. Wang, Mian-Ying, West, Brett J, Jensen, C Jarakae: Morinda citrifolia (Noni): A literature review and recent advances in Noni research. Acta Pharmacol Sin 2002 Dec 23 (12): 1127-1141.
2. Nelson, Scot C.: Species Profiles for Pacific Island Agroforestry Morinda citrifolia (noni). www.traditionaltree.org
3. Saf-ur Rehman Mandukhail et al: Studies on antidyslipidemic effects of Morinda citrifolia (Noni) fruit, leaves and root extracts. Lipids in Health and Disease 2010, 9:88.
4. Anti-Candida albicans activity of active substances derived from Morinda citrifolia fruit – Jeeraporn Suwanchatree, Nattaporn Khamtorn, Weerawan Noodang, Monthon Lertcanawanichakul, Journal of Medical Technology and Physical Therpay, Vol. 23 Number 1, January - April 2011.
5. Wang, Mian-Ying, West, Brett J, Jensen, C Jarakae: Morinda citrifolia (Noni): A literature review and recent advances in Noni research. Acta Pharmacol Sin 2002 Dec 23 (12): 1127-1141.
6. Nelson, Scot C.: Species Profiles for Pacific Island Agroforestry Morinda citrifolia (noni). www.traditionaltree.org.
7. Saf-ur Rehman Mandukhail et al: Studies on antidyslipidemic effects of Morinda citrifolia (Noni) fruit, leaves and root extracts. Lipids in Health and Disease 2010, 9:88.
8. Organic foods in relation to nutrition and health: key facts 11 Jul 2004, Medical News Today, UK.
9. Antimicrobial Activity of a Rarely Known Species, Morinda citrifolia L -R. Usha, Karpagam University, Ethnobotanical Leaflets: Vol. 2010: Iss. 3, Article 7.
10. Kobieta.interia.pl/news-tajemna-moc-owocow-noni,nId,641353