Marek: 663 158 787
Tel.: 13 4939728

Gadu-Gadu: 3118461 Gadu-Gadu: 3118461
biuro@suplementy1.pl

www.noni1.com.pl

www.zdrowsza-woda.eu

L-LYSINE PLUS

L-LYSINE PLUS
Producent: CaliVita International
Ilość: 60 kapsułek
Dostępność: W magazynie
Cena detaliczna: 78,00 zł
Nasza cena: 59,00 zł
Ilość:  

L-Lysine PLUS - uśmiech młodości
 
l-lizyna-kaliwitaLizyna należy do grupy aminokwasów niezbędnych, co oznacza, że nasz organizm nie potrafi samodzielnie jej wytworzyć, dlatego też musi być ona dostarczona wraz z dietą.
 
L-Lizyna uczestniczy w budowie białek, głównie w mięśniach i kościach. Jest niezbędna w tworzeniu kolagenu – to białko strukturalne tkanki łącznej występujące m.in.: w skórze, ścięgnach, chrząstkach, kościach, ścianach naczyń krwionośnych, które nadaje sprężystość, elastyczność i jędrność komórek. L-Lizyna odgrywa także ważną rolę w tworzeniu enzymów, hormonów, przeciwciał. Wspomaga wchłanianie wapnia oraz pełni istotną rolę w syntezie L-karnityny (substancji uczestniczącej w metabolizmie tłuszczów).
 
Wszyscy dobrze znamy długą listę składników odżywczych i roślinnych ważnych dla naszego organizmu. Ale czy naprawdę wiemy, czego potrzebują nasze komórki?

Zacznijmy od podstaw!

Sprawnie funkcjonująca komórka ludzka jest podstawowym warunkiem zdrowia organizmu. Aminokwasy są niezbędne do budowy białek, które stanowią ważny element strukturalny m.in.: komórek, tkanek, enzymów, hormonów. W ludzkim organizmie białka są zbudowane z 20 różnych aminokwasów. Jednak nasz organizm nie potrafi samodzielnie wyprodukować 8 z nich, dlatego muszą być one dostarczone wraz z pożywieniem. Należą do nich tzw. aminokwasy egzogenne lub niezbędne.

Niektóre aminokwasy są wytwarzane w ustroju, ale w szczególnych warunkach, np. podczas szybkiego wzrostu, silnego stresu, ich synteza może być niewystarczająca. Nazwano je aminokwasami względnie egzogennymi lub warunkowo niezbędnymi. Pozostałe aminokwasy są produkowane w wystarczających ilościach w organizmie - są to aminokwasy endogenne lub nie niezbędne. Jedno jest pewne, ludzki organizm nie potrafi wyprodukować np. L-Lizyny, ponieważ jest to aminokwas egzogenny.

Cóż więc możemy zrobić?

Aby dostarczyć organizmowi odpowiedniej porcji aminokwasów, należy spożywać białka o wysokiej wartości biologicznej (BV), które dostarczają wszystkich niezbędnych aminokwasów w odpowiednich proporcjach.
 
Właściwości L-Lizyny:

  • uczestniczy w budowie białek, głównie w mięśniach i kościach,
  • jest niezbędna w tworzeniu kolagenu – to białko strukturalne tkanki łącznej występujące m.in.: w skórze, ścięgnach, chrząstkach, kościach, ścianach naczyń krwionośnych, które nadaje sprężystość, elastyczność i jędrność komórek,
  • odgrywa także ważną rolę w tworzeniu enzymów, hormonów, przeciwciał,
  • wspomaga wchłanianie wapnia,
  • pełni kluczową rolę w syntezie L-karnityny, substancji ważnej w metabolizmie tłuszczów, uczestniczącej w procesach produkcji energii.

L-Lizyna zaliczana jest do aminokwasów zasadowych.
 
l-lizyna-aminokwasySuplementację L-lizyną zaleca się osobom:

  • na diecie wegańskiej,
  • wegetariańskiej,
  • odchudzającej,
  • niskobiałkowej,
  • ciężko pracującym fizycznie,
  • narażonym na stres,
  • dbającym o swój wygląd.

Preparat L-Lysine Plus oprócz L-lizyny zawiera również witaminę C, która uzupełnia jej działanie.

Witamina C:

  • ona także odgrywa ważną funkcję w syntezie kolagenu,
  • jest wspaniałym antyoksydantem, chroni DNA, białka, tłuszcze przed utlenianiem,
  • wspiera układ odpornościowy,
  • wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego,
  • odgrywa istotną rolę w metabolizmie energetycznym i we wchłanianiu żelaza.

Białko stanowi około 20% masy ciała człowieka, ulegając ciągłym przemianom - rozpadowi i odbudowie. Proces ten uzależniony jest od podaży aminokwasów, ponieważ stanowią one podstawowy element budulcowy wszystkich białek. W ludzkim organizmie białka zbudowane są z 20 różnych aminokwasów. Dzięki ogromnej liczbie kombinacji i różnorodności masy cząsteczkowej może powstać wiele odmian białek, pełniących w ustroju różnorodne funkcje: niektóre uczestniczą w budowie tkanek (mięśni, kości, paznokci, włosów), inne regulują procesy metaboliczne, transportują substancje odżywcze, pełnią funkcje hormonów, czynników wzrostu. Mogą również odgrywać ważną rolę w obronie immunologicznej (immunoglobuliny).
 
Organizm nie potrafi syntetyzować 8 aminokwasów, w tym również L-lizyny, dlatego też muszą być one dostarczone wraz z pożywieniem.
   
Oprócz właściwej podaży aminokwasów, istotna jest również ich odpowiednia proporcja, co w dużej mierze zależy od składu naszej codziennej diety. Jeśli zawartość aminokwasów w pożywieniu jest nieodpowiednia (np. w wyniku niewłaściwego odżywiania się, stosowania diety wegetariańskiej, odchudzającej, niskobiałkowej), to metabolizm białek może zostać zakłócony. Brak lub niska zawartość choćby jednego aminokwasu egzogennego uniemożliwia lub ogranicza wykorzystanie pozostałych aminokwasów do syntezy białka.
 
L-Lysine PLUS
Składniki aktywne L-Lysine PLUS/1 kapsułka:
L-lizyna - 500 mg
Witamina C - 60 mg
 
Opakowanie: 60 kapsułek
 
Sposób użycia:
1 kapsułka dziennie z posiłkiem.
 
UWAGA!
Nie zaleca się stosowania lizyny wraz z argininą, ponieważ arginina może ograniczyć przyswajalność lizyny.
Po okresie sześciu miesięcy ciągłej suplementacji L-Lizyną należy zrobić przerwę, aby zachować równowagę aminokwasów w organizmie.
Suplement diety nie może być stosowany jako substytut zróżnicowanej diety.
Nie należy przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia.
Produkt należy przechowywać zamknięty w suchym i chłodnym miejscu, niedostępnym dla dzieci.
Źródło: calivita.pl
 
W dorosłym organizmie białko stanowi około 20% masy ciała, z czego 46% można odnaleźć w mięśniach szkieletowych, 18% w skórze, 4% w tkance tłuszczowej, podczas gdy 10% znajduje się we krwi. Białka podlegają ciągłemu rozpadowi i odnowie. Proces ten uzależniony jest od podaży aminokwasów, ponieważ stanowią one podstawowy element budowy wszystkich białek. W ludzkim organizmie białka złożone są z 20 aminokwasów, lecz nie każde białko zawiera wszystkie aminokwasy. Dzięki ogromnej liczbie kombinacji i różnorodności masy cząsteczkowej może powstać wiele (1012) odmian białek, pełniących w ustroju różnorodne funkcje: niektóre uczestniczą w budowie tkanek (mięśni, kości, paznokci, włosów), inne regulują procesy metaboliczne, transportują substancje odżywcze (np. hemoglobina), pełnią funkcje hormonów, czynników wzrostu. Mogą również odgrywać ważną rolę w obronie immunologicznej (immunoglobuliny).
 
Organizm nie potrafi syntetyzować 8 aminokwasów, dlatego muszą być one dostarczane z dietą. Nazywamy je aminokwasami egzogennymi lub niezbędnymi. Niektóre aminokwasy są wytwarzane w ustroju, ale w szczególnych warunkach, np. podczas szybkiego wzrostu lub choroby, ich synteza jest niewystarczająca. Nazwano je aminokwasami względnie egzogennymi lub warunkowo niezbędnymi.
 
Lizyna należy do grupy aminokwasów niezbędnych. Jej nazwa pochodzi od greckiego słowa lysis, co oznacza „rozpuszczenie”. Poza udziałem w budowie białek, aminokwas ten pełni w organizmie wiele innych funkcji: wspomaga przyswajanie wapnia, jest niezbędny w tworzeniu kolagenu – głównego białka tkanki łącznej. W efekcie działa korzystnie we wszystkich miejscach, gdzie znajduje sie kolagen, m.in. w skórze, ścięgnach, kościach, chrząstce i ścianach naczyń krwionośnych, zapewniając w ten sposób ich odpowiednią strukturę. Warto pamiętać, że L-lizyna jest również niezbędna w syntezie L-karnityny, substancji nieodzownej w metabolizmie tłuszczów, procesach produkcji energii oraz do prawidłowego funkcjonowania mięśni.
 
Podczas komponowania naszej codziennej diety, oprócz odpowiedniego spożycia aminokwasów, powinniśmy zwracać szczególną uwagę również na ich wzajemną równowagę. L-Lizyna w niektórych produktach spożywczych (kasza jęczmienna, płatki owsiane, ryż, pieczywo pszenne, chleb pszenno-razowy, żytnio-razowy, orzechy włoskie) jest jednym z aminokwasów ograniczających, tzn. występuje w najmniejszej ilości w stosunku do ilości potrzebnej do biosyntezy białka w organizmie. Jego odpowiednia podaż jest zatem istotna, ponieważ wyznacza on możliwość wykorzystania innych aminokwasów na cele budulcowe. Brak lub niska zawartość choćby jednego aminokwasu egzogennego uniemożliwia wykorzystanie pozostałych aminokwasów do syntezy białka.
 
Suplementację L-lizyną zaleca się osobom: na diecie wegańskiej, wegetariańskiej, odchudzającej, niskobiałkowej, ciężko pracującym fizycznie, narażonym na stres, dbającym o swój wygląd.
 
L-Lysine PLUS, najnowszy produkt CaliVita®, świetnie nadaje się do tych celów. Oprócz lizyny zawiera również witaminę C, która posiada właściwości antyoksydacyjne, wspiera układ odpornościowy. Chroni DNA, białka, tłuszcze przed utlenianiem. Wpływa na syntezę kolagenu i prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Odgrywa istotną rolę w metabolizmie energetycznym i we wchłanianiu żelaza. Może stanowić wspaniałe uzupełnienie działania lizyny.
CVI Europe/CVI Polska
 
PIŚMIENNICTWO:
1. Michael T. Murray N.D.: Encyclopedia of Nutritional Supplements, Prima Publishing, 1996.
2. Imre Rodler: Új tápanyagtáblázat, (New Nutrient Table); Medicina Publishing House, Budapest 2006.
3. Veronika Ádám: Orvosi biokémia (Medical Biochemistry); Medicina Publishing House Zrt. Budapest 2004.


Copyright © 2012 www.suplementy1.pl

Strona ta jest prowadzona, zarządzana i stanowi własność Marka Dubiela, Partnera CaliVita® International. Wyżej wymieniony właściciel witryny ponosi wyłączną odpowiedzialność za poszczególne treści, jak i całkowitą zawartość strony internetowej. CaliVita® International ani żaden z jej oddziałów działających w poszczególnych krajach nie ponoszą odpowiedzialności za taką witrynę. Produkty w ofercie CaliVita®, występujące na tej stronie internetowej, posiadają status suplementu diety, odnoszą się do nich odpowiednie oświadczenia zdrowotne i nie mogą mieć zastosowania oświadczenia medyczne. Żadne oświadczenie, stwierdzenie, opinia lub informacja odnosząca się do któregokolwiek suplementu diety nie mogą zastępować porady lekarskiej.