Sekrety suplementów Calivita
Suplementy Calivita wytwarzane są z najwyższej jakości naturalnych surowców, z uwzględnieniem indywidualnych potrzeb współczesnego człowieka, który pragnie zachować zdrowie oraz dobrą kondycję fizyczną i psychiczną na każdym etapie życia.
Dzięki zastosowaniu najnowocześniejszych technologii produkcji, takich jak: liofilizacja, dehydratacja, itd. zachowują surowość składników, czyli całe bogactwo niezbędnych składników odżywczych - witamin, enzymów, aminokwasów, flawonoidów, mineralnych chelatów i wielu innych bioskładników. Tym samym np. dzięki liofilizacji owocu Noni, czy Mangostanu dostarczają one także energii słońca tzw. fotonów światła, co znacznie zwiększa ich bioaktywność. Produkty Calivita nie są pasteryzowane i nie są suszone w wysokich temperaturach, dlatego dzięki swojej surowości są wysoce czynne bioenergetycznie. Nowoczesne technologie sprawiają, że suplementy Calivita są po prostu wyjątkowe i w zasadniczy sposób różnią się od wielu innych preparatów na rynku, produkowanych przestarzałymi technologiami np. pasteryzowanych.
Sekrety naturalnych suplementów Calivita - Innowacyjne procesy produkcji
Liofilizacja – prawdziwie nowoczesna technologia
Liofilizacja to nowoczesny proces polegający na odwadnianiu ciał przez ich zamrożenie, a następnie sublimację w próżni powstałych kryształków lodu. W próżni lód przechodzi bezpośrednio w parę z pominięciem stanu ciekłego. Proces liofilizacji zastosowano po raz pierwszy na zlecenie rządu Stanów Zjednoczonych zmierzającego do wyprodukowania lekkich wagowo i bogatych we wszystkie składniki odżywcze racji żywności dla wojska i astronautów. Obecnie jest to jedna z najdoskonalszych metod utrwalania żywności.
Tej nowoczesnej technologii można poddać każdą substancję organiczną – rośliny, zioła, warzywa, owoce, mięsa, ryby, a także grzyby. Otrzymane tą metodą produkty zachowują naturalny kolor, wygląd, smak i aromat oraz pełną wartość odżywczą. Poza tym, nie zawierają chemicznych środków konserwujących, zaś dobrze zachowany kształt i struktura komórkowa umożliwia ponowne szybkie uwodnienie produktu. Żywność liofilizowana daje możliwość najwyższej jakości odżywiania, gdyż dostarcza witamin, enzymów, minerałów oraz aminokwasów w formie naturalnej, a do tego o wysokiej przyswajalności dla organizmu.
Najlepsze produkty żywnościowe i suplementy diety z najwyższej światowej półki są produkowane z wykorzystaniem procesu liofilizacji. Liofilizowana żywność może długo przetrwać w każdych warunkach, w wysokich i niskich temperaturach, w wilgoci, zachowując wartości odżywcze i walory smakowe jak w surowym owocu.
Dla porównania wystarczy postawić na stole pasteryzowany kompot z truskawek i położyć na talerzu zamrożone truskawki. Następnie pomyśleć i zastanowić się, która z truskawek będzie miała kolor, smak i zapach oraz zachowa większą świeżość: truskawka z pasteryzowanego kompotu czy truskawka mrożona?
Przebieg procesu liofilizacji:
- Szybkie mrożenie w temperaturze minus 400C (w tej temperaturze giną substancje powodujące fermentowanie naturalnego produktu, bakterie chorobotwórcze oraz pleśnie).
- Wytworzenie próżni ok. 0,001 hPa niezbędnej do zapoczątkowania procesu sublimacji wody. Sublimacja to przechodzenie w próżni kryształków lodu bezpośrednio w parę z pominięciem stanu ciekłego.
- Dostarczanie w sposób kontrolowany ciepła podtrzymującego proces sublimacji, aż do momentu usunięcia określonej ilości wody. Cały proces liofilizacji jest na znacznie wyższym poziomie niż zwykła pasteryzacja czy sterylizacja.
Proces liofilizacji pozbawia rośliny zawartej w nich wody niemal w 100% lub pozostawia jej odpowiednią ilość. Dzięki niemu osiąga się żywność najczęściej w proszku do łatwego przechowywania i transportowania (lekka waga), o najwyższej jakości odżywczej z zachowaniem pełnym spektrum cennych składników odżywczych. Jest to kosztowna, ale i zarazem bardzo korzystna metoda konserwowania i zmniejszania objętości produktów nieodpornych na wysoką temperaturę. Należą do nich niewątpliwie wszystkie rośliny. Stąd też liofilizowane owoce doskonale smakują, tak jak mrożone truskawki.
Żywność liofilizowana czy rośliny poddane procesowi liofilizacji zachowują pełną wartość odżywczą i biologiczną. Zatem zachowują swój smak, zapach i barwę, a co najważniejsze posiadają witaminy, sole mineralne, enzymy i białka w nienaruszonym składzie. Produkty liofilizowane dzięki porowatej strukturze i małej zawartości wody są odporne na zakażenia bakteryjne. Tak więc suplementy diety mogą być przechowywane niemal dowolnie długo zachowując przy tym swoje właściwości. Dobrze zachowana i nie uszkodzona struktura komórki pozwala na bardzo szybkie ponowne przyjęcie wody (rehydratację). Produkty liofilizowane odznaczają się bardzo dobrą rozpuszczalnością, są silnie higroskopijne – mają zwiększony stopień wchłanialności do organizmu.
Naturalne suplementy diety Calivita produkowane z zastosowaniem procesu liofilizacji to między innymi:
AC Zymes, ImmunAid, Lutein Plus, Polinesian Noni, Pure Yucca, Rhodiolin, Super CO Q10, ZenThonic.
Dehydratacja
Dehydratacja to nowoczesna technologia polegająca na próżniowym odessaniu wody z surowców roślinnych lub innych w naturalnej temperaturze plus 40C bez podgrzewania, w czasie kilku sekund. Proces dehydratacji zapewnia pełne wykorzystanie składników, zachowuje enzymy, aminokwasy, witaminy, i formy chelatowe minerałów jak w naturze (w roślinach), pozostawiając najwyższy skutek działania danego produktu.
Naturalne suplementy Calivita poddane procesowi dehydratacji to:
Digestive Enzymes, Digest Ease, Green Care, papaya Plus, Nopalin, Spirulina Max (algi)
Zarówno proces liofilizacji, jak i dehydratacji pozwala na znaczne zmniejszenie objętości roślin użytych do produkcji suplementu diety, dzięki czemu nawet w małej kapsułce można zmieścić całkiem spore ilości.
Chelatacja – minerały w formie chelatów
Dostarczanie organizmowi biopierwiastków (mikro- i makroelementów) w postaci jonów jest niezwykle ważne. Uzupełnianie minerałów jest zadaniem kompleksowym. Nie wystarczy, jeśli do preparatów uzupełniających doda się metale w postaci niezjonizowanej. Aby mogły zostać przyswojone, muszą zaistnieć w preparacie w specyficznej formie chemicznej. Badania cyrkulacji składników mineralnych wykazały, że dla zdrowia najodpowiedniejsze są połączenia metali i związków organicznych – tzw. kompleksy chelatowe.
W suplementach Calivita wszystkie minerały występują w postaci chelatów.
Chelatacja to proces, dzięki któremu zwiększa się bioprzyswajalność minerałów. Nazwa chelatów pochodzi od greckiego słowa „chele”, to znaczy kleszcze, szczypce kraba. Związki chelatowe powstają wtedy, gdy następuje trwałe połączenie substancji organicznej z jonem metalu. Szczypcami są w tym przypadku słabe kwasy organiczne. Ich zaletą jest to, że swobodnie się wchłaniają i przemieszczają w organizmie ludzkim. Jeśli do takiego kwasu przyłączyć jon minerału co najmniej dwuwartościowy, to wtedy będzie się on przemieszczał razem z chelatorem. Dzięki takiemu rozwiązaniu uzyskujemy 3 - 10 razy lepszą przyswajalność przez organizm, co pozwala by już niewielka ilość składników mineralnych wystarczyła do zaspokojenia zapotrzebowania. Jednocześnie w tej postaci są odporne na działanie substancji ograniczających ich przyswajanie przez organizm, np. szeroko rozpowszechnionych w produktach roślinnych fitynianów i szczawianów.
Nie istnieje także niebezpieczeństwo przedawkowania, gdyż chelator uwalnia minerał, gdy ten jest potrzebny. Jeśli organizm nie potrzebuje składników mineralnych, wówczas minerał z chelatorem krąży po organizmie bez żadnych konsekwencji i w każdej chwili może być z niego usunięty.
Chelatory to dwufunkcyjne substancje, które mogą coś do organizmu dostarczyć oraz z niego wyprowadzić. Pełnią więc w organizmie jeszcze jedną bardzo ważną funkcję, polegającą na usuwaniu szkodliwych substancji na zewnątrz. Ma to miejsce wtedy, gdy chelator po oddaniu jonu minerału do organizmu, na tej samej zasadzie łączy się z substancjami toksycznymi, np. metalami ciężkimi: kadm, ołów, rtęć, arsen. Łapie je w swoje szczypce i powoduje ich zobojętnienie. Toksyczne dla organizmu metale ciężkie razem z chelatorem są usuwane na zewnątrz z moczem lub kałem. Tak więc, suplementy diety zawierające minerały w formach chelatowych z jednej strony dostarczają do organizmu cennych substancji, a z drugiej strony usuwają szkodliwe substancje na zewnątrz.
Suplementy Calivita zawierające minerały w formie chelatowej to:
Chelated Zinc, Chromium Max, Full Spectrum, ImmunAid, Iron plus, MagneZi B6, Power Mins, Strong Bones, Calcium Magnesium Plus.
Przykładem naturalnych związków chelatowych jest np. hemoglobina posiadająca w cząsteczce jon żelaza lub chlorofil posiadający jon magnezu.
Formuła TR – Time Release – czyli „przedłużone działanie”
Suplementy diety zawierające dużą dawkę witamin i składników mineralnych rozpuszczalnych w wodzie są przygotowane tak, by składniki czynne nie dostawały się od razu do nerek, lecz przez 10-18 godzin po spożyciu utrzymywały się na należytym poziomie we krwi. Preparaty te zaopatrzone są znakiem TR (timed release). Przedłużone działanie osiągane jest poprzez wiązanie substancji czynnej, np. witaminy C ze specjalnym „materiałem prowadzącym”, który rozkłada się powoli w jelitach pod wpływem enzymów trawiennych. Następuje stopniowe uwalnianie i wchłanianie do krwi.
Preparaty o przedłużonym działaniu:
- Zapewniają większą skuteczność wykorzystania danych substancji,
- Stały poziom składników odżywczych we krwi,
- Mniejsze straty z moczem.
Suplementy posiadające formułę TR to:
C 1000 Plus, C 500, C 300 Plus, Full Spectrum, Mega B-Complex, Super Mega 50.
Naturalna konserwacja
Naturalne suplementy Calivita to produkty najwyższej światowej marki i dlatego nie zawierają żadnych sztucznych konserwantów, które mogłyby spowodować toksyczne nagromadzenie obcych substancji chemicznych w naszym organizmie.
Aby suplementy diety były w 100% naturalne i ekologicznie czyste, do konserwacji używa się wyłącznie naturalnych konserwantów, korzystnych dla zdrowia ludzkiego roślin zawierających substancje konserwujące takie jak: bogaty w potas ekstrakt z żurawin, czarnych jagód, borówek, malin, jarzębiny, pomidorów i papryki. Wymienione ekstrakty produktów zawierają naturalne konserwanty.
Dla polepszenia smaku lub aromatu stosuje się niewielkie, ale silnie skoncentrowane dawki ekstraktów z soku z malin, borówek oraz owoców cytrusowych. Stosuje się również cukier owocowy pozyskany z ekstraktu korzenia cykorii albo z malin, czyli fruktozę. Chociaż są one całkowicie naturalne i w 100% zdrowe, stanowią jednak nie więcej niż 2-3% całości produktu.
Specjalne osłonki kapsułek odporne na kwas żołądkowy
Producenci, którzy starają się osiągnąć najwyższą jakość, zamykają w kapsułkach składniki wrażliwe na kwas żołądkowy.
Kapsułki rozpuszczają się dopiero w jelitach i w ten sposób chronią substancję aktywną produktu przed niszczącym działaniem kwasów żołądkowych.
Dzięki takiemu rozwiązaniu prawie 100% składników odżywczych jest wykorzystywanych przez organizm.
Doświadczenie światowej sławy naukowca
Prof. dr n. med. Valeria Sedlak-Vadócz od blisko 15 lat współpracuje z CaliVita, pełniąc funkcję Przewodniczącej Zespołu Doradców Medycznych CVI. To światowej sławy naukowiec.
Od ponad 20 lat interesuje się również ziołolecznictwem, medycyną ortomolekularną, tradycyjną medycyną chińską oraz optymalnym sposobem odżywiania i suplementacją. Pani profesor Valeria Sedlak-Vadocz od blisko 15 lat współpracuje z CaliVita® International, pełniąc funkcję Przewodniczącej Zespołu Doradców Medycznych CVI.
Dla Calivita opracowała wiele nowoczesnych, naturalnych suplementów diety opartych o najnowsze badania naukowe. To dzięki niej możemy zjadać, tak wspaniałe suplementy diety. Należą do nich m.in.: Paraprotex, Energy&Memory, Cholestone, Ocean 21, Smokerade, Zenthonic.
Zadowoleni i zdrowi Klienci ważniejsi niż certyfikaty i wyróżnienia
Dla każdej firmy dbającej o swoich klientów najważniejsza jest opinia osób, które korzystają z jej produktów. Dla firmy Calivita zdrowie klientów jest ważniejsze niż chwilowa satysfakcja. Dlatego w skład produktów Calivita wchodzą wyłącznie składniki, których bezpieczeństwo stosowania zostało potwierdzone licznymi badaniami naukowymi, fachową literaturą oraz wieloletnim doświadczeniem.
Calivita obecna jest w ponad 30 krajach. Tylko w Polsce liczba zadowolonych Klientów przekracza 15 000. To bardzo ostrożne kalkulacje, gdyż jest to tylko liczba osób, które są aktywnymi Członkami Klubu Calivita. Są to najczęściej osoby dokonujące regularnych zakupów, co jest najlepszym dowodem na ich zadowolenie z używanych produktów.
Suplementy diety Calivita cieszą się również bardzo dobrą opinią wśród specjalistów. Dowodem na to są pozytywne opinie i wypowiedzi dietetyków, lekarzy i innych specjalistów z dziedziny zdrowia. Publikowane są w magazynie Nutrition & Health, a także często przytaczane przez firmę w kwartalniku dla Klubowiczów CaliNews lub CaliNetInfo. Wiele wypowiedzi możesz znaleźć w zakładce: Doświadczenia o produktach lub pod artykułami o konkretnych suplementach.