Marek: 663 158 787
Tel.: 13 4939728

Gadu-Gadu: 3118461 Gadu-Gadu: 3118461
biuro@suplementy1.pl

www.noni1.com.pl

www.zdrowsza-woda.eu

PROBIOBALANCE

PROBIOBALANCE
Producent: CaliVita International
Ilość: 60 tabletek
Dostępność: W magazynie
Cena detaliczna: 102,00 zł
Nasza cena: 77,00 zł
Ilość:  

 

opis-probiobalance
 

PROBIOBALANCE - Naturalne probiotyki i prebiotyki dla prawidłowej mikroflory jelit!

ProbioBalance to kompleksowy zestaw probiotyków i prebiotyków, które wpływają na utrzymanie równowagi wewnętrznej organizmu, wchłanianie i wykorzystanie głównych składników żywności, perystaltykę jelit, wytwarzanie witamin (witamina K, niacyna, tiamina, ryboflawina, kwas pantotenowy), ponadto wpływają na funkcjonowanie układu odpornościowego (ok. 80% wszystkich komórek immunologicznych organizmu znajduje się w błonie śluzowej jelit).
 
ProbioBalance jako zestaw naturalnych probiotyków i prebiotyków korzystnie oddziałuje na cały organizm. Obecność przyjaznych bakterii, przywartych do nabłonka jelit w istotny sposób decyduje o stanie zdrowia człowieka. Probiotyki zapobiegają namnażaniu się drobnoustrojów patogennych, przywracają prawidłową równowagę mikroflory jelit, hamują procesy gnilne, czyszczą i usprawniają pracę jelit, a przede wszystkim stymulują układ immunologiczny i utrzymują go w dobrej formie: wzmagają aktywność komórek odpornościowych, tzw. "naturalnych zabójców" oraz nasilają produkcję przeciwciał. W efekcie cieszymy się piękną cerą, świeżym oddechem, zdrowiem i doskonałym samopoczuciem.

Stan równowagi mikrobiologicznej jelit może zostać łatwo zakłócony poprzez działanie różnych czynników m.in.: stres, niewłaściwą dietę (zbyt ostre pokarmy, alkohol), terapie antybiotykowe, palenie tytoniu, biegunki, podróże, zaburzenia trawienia, zastój treści pokarmowych, osłabienie perystaltyki jelit, starzenie się organizmu. Jeśli harmonia ta zostanie zachwiana wówczas bakterie patogenne i inne mikroorganizmy mogą się mnożyć i działać niekorzystnie na przyjazne bakterie. Aby zachować homeostazę w jelitach, zaleca się suplementację bakteriami probiotycznymi.  
 
Co to są probiotyki i prebiotyki?
Probiotyki to żywe, przyjazne bakterie, stanowiące naturalną mikroflorę jelitową człowieka, dodawane do żywności, w celu wywołania korzystnej równowagi mikrobiologicznej w organizmie. Wpływają na utrzymanie równowagi wewnętrznej organizmu, wchłanianie i wykorzystanie głównych składników żywności, perystaltykę jelit, wytwarzanie witamin (witamina K, niacyna, tiamina, ryboflawina, kwas pantotenowy), ponadto wpływają na funkcjonowanie układu odpornościowego (ok. 80% wszystkich komórek immunologicznych organizmu znajduje się w błonie śluzowej jelit).
 
Dla właściwego rozwoju bakterii probiotycznych niezwykle istotne są prebiotyki.
 
Prebiotyki  to oporne na trawienie składniki pożywienia, które pozytywnie oddziałują na organizm, wpływając wybiórczo na rozwój i aktywność jednego lub kilku rodzajów bakterii naturalnie bytujących w jelicie grubym. Modyfikując składniki mikroflory, potencjalnie prozdrowotne szczepy bakterii stają się dominujące w stosunku do pozostałych. Do grupy prebiotyków możemy zaliczyć np. fruktooligosacharydy (należące do grupy węglowodanów – oligosacharydów).
Produkt dostępny jest w formie tabletek do ssania o smaku wiśniowym. Idealny dla osób mających problemy z połykaniem dużych tabletek.
 
Jakie składniki zawiera produkt?
ProbioBalance to kompleksowa formuła (synbiotyk), zawierająca zarówno probiotyki (4miliardy bakterii probiotycznych: Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus rhamnosus, Bifidobacterium longum) jak i prebiotyki (fruktooligosacharydy – Fos).

Bakterie Lactobacillus acidophilus:

  • potrafią żyć w przewodzie pokarmowym do 10 dni, a nawet dłużej;
  • liczne badania naukowe wykazały, że hamują rozwój chorobotwórczych drobnoustrojów (bakterii Clostridium, E.coli, grzybów, itp.), głównie poprzez wytworzenie kwaśnego środowiska, produkcję związków o działaniu antybiotycznym czy konkurencję z innymi patogenami o substancje odżywcze i miejsce „przyczepności” (adhezja) do powierzchni nabłonka śluzówki;
  • pałeczki kwasu mlekowego odgrywają także istotną rolę w procesie trawienia pokarmów, umożliwiając m.in. trawienie cukru mlekowego (laktozy) za pośrednictwem wytwarzanej przez te bakterie laktazy;
  • uczestniczą w syntezie witamin z grupy B (m.in. niacyny, tiaminy, ryboflawiny, kwasu pantotenowego);
  • wpływają na poziom cholesterolu we krwi;
  • utrzymują w dobrej formie układ immunologiczny: wzmagają aktywność komórek odpornościowych, tzw. „naturalnych zabójców” oraz nasilają produkcję przeciwciał;
  • są stosowane w profilaktyce tzw. biegunek podróżnych, w biegunkach poantybiotykowych;
  • posiadają zdolność rozkładania laktazy, tak więc odpowiednia ich podaż może złagodzić nieprzyjemne objawy związane z nietolerancją cukru mlecznego: wzdęć, zwiększonego oddawania gazów czy biegunek po spożyciu produktów mlecznych;
  • zwiększają biodostępność składników mineralnych: miedzi, cynku, wapnia, żelaza, manganu oraz białek i tłuszczów;
  • są również skuteczne w normalizacji zaburzeń pracy jelit u osób starszych;
  • z ich pomocą możemy zachować prawidłową florę bakteryjną przewodu pokarmowego, skutecznie wspierając w ten sposób prawidłowe funkcjonowanie naszego układu trawiennego.

ProbioBalance
1 tabletka zawiera:
Kultury bakterii probiotycznych – 4 miliardy (lactobacillus acidophilus, bifidobacterium longum, lactobacillus rhamnosus)
Fruktooligosacharydy – 25 mg

Sposób użycia: 1 tabletka dziennie między posiłkami.

Opakowanie: 60 tabletek do ssania, idealne dla osób, które maja kłopoty z połykaniem dużych tabletek.

Suplement diety nie może być stosowany jako substytut zróżnicowanej diety.
Nie należy przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia.
Produkt należy przechowywać zamknięty w suchym i chłodnym miejscu, niedostępnym dla dzieci.
 
Przechowywanie:
Dawniej produkty zawierające bakterie probiotyczne musiały być przechowywane w lodówce, jednak obecnie ze względu na postęp technologiczny, nie ma już takiej konieczności, ale tak jak inne produkty oferowane przez CaliVita, powinien być przechowywany w suchym, chłodnym, niedostępnym dla dzieci miejscu.
 
Kiedy warto sięgnąć po Probiotyki?

zdrowe-jelita


W życiu zdarzają się sytuacje, kiedy równowaga bakteryjna jest zachwiana. Codzienne trudności, stres, niewłaściwa dieta (zbyt ostre pokarmy, alkohol), ,,biegunki podróżnych’’ lub inne objawy towarzyszące biegunkom, terapie antybiotykami, zaburzenia trawienia, zastój treści pokarmowych, osłabienie perystaltyki jelit, zakłócenie aktywności układu odpornościowego, starzenie się organizmu, powodują redukcję korzystnych drobnoustrojów. Dlatego też, w szczególności po stosowaniu antybiotyków, zaleca się suplementację probiotykami, które wspomogą odzyskanie równowagi bakteryjnej w naszym organizmie.
 
Probiotyki i prebiotyki – życie w równowadze.

  • Według najnowszego stanu wiedzy w jelitach żyje od 400 – 500 różnych gatunków mikroorganizmów. Ogólna masa bakterii jelitowych występujących w organizmie człowieka wynosi od 1-1,5 kg.
  • Skład flory bakteryjnej jelit (gatunki, liczba) ma decydujący wpływ na prawidłowe funkcjonowanie ludzkiego organizmu. Powszechnie wiadomo, że ok. 80% wszystkich komórek immunologicznych organizmu znajduje się w przewodzie pokarmowym, dlatego też tak ogromne znaczenie ma utrzymanie równowagi mikrobiologicznej.
  • Korzystną mikroflorę jelit tworzą następujące gatunki bakterii: Lactobacillus (Lb.), Streptococus (Sc.) i Bifidobacterium (B.). Warto wspomnieć, że tylko niektóre gatunki wykazują właściwości probiotyczne, m.in.: Lactobacillus acidpophilus, Lactobacillus rhamnosus GG, Lactobacillus plantarum, Bifidobacterium bifidum i Bifidobacterium longum.
  • Przewód pokarmowy płodu jest jałowy. W momencie, gdy dziecko opuszcza ciało matki po raz pierwszy kontaktuje się z bakteriami w kanale rodnym.
  • Formowanie się flory bakteryjnej przewodu pokarmowego noworodka rozpoczyna się w czasie pierwszych godzin po narodzeniu i jest zależne od składników zawartych w mleku matki (jeden z najistotniejszych powodów przemawiający za karmieniem piersią). Spożywanie mleka matki wpływa na rozwój pożytecznych bakterii, które mogą stanowić nawet 95% flory jelitowej noworodka. Włączenie do diety mieszanek, a w późniejszym wieku wpływ innych szkodliwych czynników, powoduje znaczny spadek korzystnych mikroorganizmów.
  • Skład naszej flory bakteryjnej nie jest stały, lecz ulega nieustającym zmianom. W przewodzie pokarmowym mogą być również obecne szkodliwe bakterie. Niektóre z nich mają wyłącznie niekorzystny wpływ na organizm, natomiast inne (tzw. ,,dwulicowe’’) sporadycznie mogą odgrywać pożyteczną rolę, np. synteza witamin.
  • Alarmujące wyniki badań wskazują, że ilość korzystnych drobnoustrojów w jelicie grubym w populacji ludzi dorosłych nie przekracza 12%, a u niektórych osób spada nawet do 1-2%.

Jakie czynniki mogą niszczyć florę jelitową?
Powszechnie wiadomo, że flora bakteryjna w znacznym stopniu jest niszczona przez antybiotyki. Zadaniem antybiotyków jest zwalczanie szkodliwych patogenów. Jednak ich działanie nie jest wybiórcze: wraz z niekorzystnymi bakteriami równocześnie są niszczone przyjazne mikroorganizmy. Z tego powodu, po terapii antybiotykowej wskazana jest odbudowa mikroflory przewodu pokarmowego przy pomocy probiotyków.
Inne czynniki niszczące przyjazne bakterie to palenie tytoniu, złe nawyki żywieniowe (zbyt ostre i tłuste pokarmy) oraz często spożywany alkohol.
Niekorzystny wpływ na florę bakteryjną mają również mikroorganizmy występujące w różnych regionach świata, będące przyczyną tzw. ,,biegunek podróżnych’’ lub inne stany towarzyszące biegunkom (np. niestrawność).
Źródło: calivita.com.pl


Copyright © 2012 www.suplementy1.pl