Your browser is out-of-date.

You need to update your browser to use the site.

Update to the latest version of Internet Explorer
suplementy1.pl

ACIDOPHILUS

  • Producent: Calivita
  • Ilość: 100 kapsułek
  • Dostępność: W magazynie
BRAK CENY

Acidophilus - pożyteczne bakterie, probiotyki. Zdrowie w prezencie - dla całej rodziny!

Produkt dostępny dla Klubowiczów posiadających ważny numer Klubu CaliVita. Zamówienie tylko telefonicznie.

Przewód pokarmowy człowieka to olbrzymi zakład produkcyjny, w którym znaczącą rolę odgrywa bogata i niezwykle zróżnicowana flora bakteryjna, w ilości dziesięciokrotnie większej, niż wynosi liczba komórek ludzkiego organizmu.  Szczególnie ważne są tzw. „przyjazne” bakterie przywarte do nabłonka jelit, ponieważ to one w istotny sposób decydują o stanie zdrowia człowieka.

Bakterie Lactobacillus acidophilus wpływają korzystnie w utrzymaniu i odbudowaniu prawidłowego składu mikroflory jelit i są to tzw. „przyjazne” bakterie. Stwarzają niekorzystne środowisko do rozwoju chorobotwórczych drobnoustrojów w jelitach, np. bakterii Clostridium, E.coli, grzybów, itd. Są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania Twojego organizmu.

U zdrowych ludzi zachowana jest odpowiednia proporcja w jelitach pomiędzy mikroflorą pożyteczną, a patogenną. Jednak często dochodzi do zachwiania i zaburzeń mikroflory jelit. Jej zniszczenie powoduje zaburzenie równowagi w całym jelitowym ekosystemie. To z kolei sprawia, że patogenne bakterie mogą namnażać się, kolonizować przewód pokarmowy i penetrować w głąb jelit.

Nowoczesny preparat Acidophilus w formie kapsułek, zawiera aż 2 mld żywych kultur liofilizowanych bakterii Lactobacillus acidophilus, niezbędnych do ochrony pożytecznych bakterii jelitowych, produkowanych w najnowocześniejszej technologii liofilizacji oraz klej z nasion babki.

Bakterie Lactobacillus acidophilus:

  • potrafią żyć w przewodzie pokarmowym do 10 dni, a nawet dłużej;
  • liczne badania naukowe wykazały, że hamują rozwój chorobotwórczych drobnoustrojów (bakterii Clostridium, E.coli, grzybów, itp.), głównie poprzez wytworzenie kwaśnego środowiska, produkcję związków o działaniu antybiotycznym czy konkurencję z innymi patogenami o substancje odżywcze i miejsce „przyczepności” (adhezja) do powierzchni nabłonka śluzówki;
  • pałeczki kwasu mlekowego odgrywają także istotną rolę w procesie trawienia pokarmów, umożliwiając m.in. trawienie cukru mlekowego (laktozy) za pośrednictwem wytwarzanej przez te bakterie laktazy;
  • uczestniczą w syntezie witamin z grupy B (m.in. niacyny, tiaminy, ryboflawiny, kwasu pantotenowego);
  • wpływają na poziom cholesterolu we krwi;
  • utrzymują w dobrej formie układ immunologiczny: wzmagają aktywność komórek odpornościowych, tzw. „naturalnych zabójców” oraz nasilają produkcję przeciwciał;
  • są stosowane w profilaktyce tzw. biegunek podróżnych, w biegunkach poantybiotykowych;
  • posiadają zdolność rozkładania laktazy, tak więc odpowiednia ich podaż może złagodzić nieprzyjemne objawy związane z nietolerancją cukru mlecznego: wzdęć, zwiększonego oddawania gazów czy biegunek po spożyciu produktów mlecznych;
  • zwiększają biodostępność składników mineralnych: miedzi, cynku, wapnia, żelaza, manganu oraz białek i tłuszczów;
  • są również skuteczne w normalizacji zaburzeń pracy jelit u osób starszych;
  • z ich pomocą możemy zachować prawidłową florę bakteryjną przewodu pokarmowego, skutecznie wspierając w ten sposób prawidłowe funkcjonowanie naszego układu trawiennego.

Na zdrowie człowieka w istotny sposób wpływa stan i funkcjonowanie układu pokarmowego, w tym jelit, dlatego też między grupami mikroorganizmów zasiedlających przewód pokarmowy musi być zachowana równowaga mikrobiologiczna. Szczególnie ważne są tzw. „przyjazne” bakterie przywarte do nabłonka jelit.

U ludzi zdrowych zachowana jest równowaga w jelitach pomiędzy mikroflorą dobroczynną, a patogenną. Często jednak dochodzi do zaburzeń mikroflory jelit. Jej zniszczenie powoduje zaburzenie równowagi w całym jelitowym ekosystemie, a to sprawia, że patogenne bakterie mogą namnażać się, kolonizować przewód pokarmowy i penetrować w głąb jelit.

Najczęstszą przyczyną zaburzeń flory bakteryjnej jelit jest przyjmowanie antybiotyków. Działanie antybiotyków nie jest wybiórcze: wraz z patogenami niszczą również przyjazne mikroorganizmy.

Negatywnie na skład mikroflory jelitowej mają wpływ także: silny stres, niewłaściwa dieta (np. potrawy z dużą ilością tłuszczu, zbyt pikantne), leki, środki przeczyszczające, dolegliwości ze strony układu pokarmowego (zaburzenia trawienia, zastój treści pokarmowych, osłabienie perystaltyki jelit), zakłócenie aktywności układu odpornościowego, palenie tytoniu, nadmierne spożycie alkoholu, kontakt z „obcymi bakteriami”, pochodzącymi z różnych obszarów geograficznych (np. podczas podróży zagranicznych), starzenie się organizmu.
   
W utrzymaniu i odbudowaniu korzystnego składu mikroorganizmów sprzyjają probiotyki, takie jak: Lactobacillus acidophilus, Bifidobacterium longum i lactobacillus rhamnosus. Są to żywe, przyjazne bakterie, stanowiące naturalną mikroflorę jelitową człowieka, dodawane do żywności w celu wywołania korzystnej równowagi mikrobiologicznej.

Acidophilus to nowoczesny preparat zaliczany do tzw. probiotyków.

W preparacie Acidophilus znajduje się również błonnik z nasion babki Plantago ovata (Babka jajowata), który korzystnie wpływa na funkcjonowanie żyjących bakterii jelitowych. Wzmaga on uczucie sytości, opóźnia opróżnianie żołądka i w rezultacie organizm "radzi sobie" z mniejszą ilością pożywienia.

Dostarczony do naszego organizmu działa niczym gąbka, która pochłania znaczące ilości wody i różnych substancji (np. toksyn, metali ciężkich, kwasów żółciowych, tłuszczów i cholesterolu), spełniając idealną rolę "czyściciela" okrężnicy. Warto dodać, że odpowiednia ilość błonnika ma także pozytywny wpływ na zdrowie naszego układu sercowo-naczyniowego.

UWAGA!
W sytuacji przyjmowania lekarstw lub innych suplementów diety, preparat Acidophilus należy przyjmować oddzielnie, przestrzegając co najmniej dwugodzinnej przerwy!
W przypadku poważnych chorób żołądkowo-jelitowych (np. choroba wrzodowa, choroba Crohna), przed zastosowaniem preparatu Acidophilus należy zasięgnąć porady lekarskiej!

Acidophilus
Składnik aktywny / 1 kapsułka:
Żywe kultury bakterii Lactobacillus acidophilus  2 miliardy
Klej z nasion babki                                               100 mg                                        

Sposób użycia:
1 kapsułka dziennie pomiędzy posiłkami (na pusty żołądek) lub według zaleceń.
 
Opakowanie: 100 kapsułek

Przechowywanie:
Dawniej produkty zawierające bakterie probiotyczne musiały być przechowywane w lodówce, jednak obecnie ze względu na postęp technologiczny, nie ma już takiej konieczności, ale tak jak inne produkty oferowane przez CaliVita, powinien być przechowywany w suchym, chłodnym, niedostępnym dla dzieci miejscu.

Suplement diety nie może być stosowany jako substytut zróżnicowanej diety.
Nie należy przekraczać zlecanej porcji do spożycia w ciągu dnia.
Produkt należy przechowywać zamknięty w suchym i chłodnym miejscu, niedostępnym dla dzieci.
 
Źródło: calivita.com.pl



Top