Your browser is out-of-date.

You need to update your browser to use the site.

Update to the latest version of Internet Explorer
suplementy1.pl

IRON PLUS

  • Producent: Calivita
  • Ilość: 100 tabletek
  • Dostępność: W magazynie
  • Cena detaliczna: 72,00 zł
  • Nasza cena: 54,00 zł

 
IRON PLUS - żelazo, pierwiastek niezbędny dla zdrowia i życia.
  

 
Iron Plus – tabletki zawierające żelazo w postaci chelatowej, bioflawonoidy oraz witaminę C, które wspomagają wchłanianie żelaza oraz wzmacniają jego działanie. 
 
Dziś już prawie wszyscy wiedza, jak ważne dla zdrowia są witaminy. Ale znacznie mniej osób zdaje sobie sprawę, że korzystne działanie witamin nie jest możliwe bez składników mineralnych. Jeśli występuje niedobór tych substancji, witaminy nie są w stanie prawidłowo funkcjonować.

Żelazo to pierwiastek niezbędny do życia, a zwłaszcza konieczny do syntezy hemoglobiny wchodzącej w skład krwinek czerwonych, mioglobiny (będącej czerwonym pigmentem mięśni) oraz niektórych enzymów. Organizm ludzki nie potrafi go syntetyzować, dlatego należy dostarczać żelazo wraz z pożywieniem.

Łatwo możemy zrozumieć znaczenie żelaza, jeśli wiemy, że to właśnie od niego zależy, ile tlenu dostanie nasz mózg, serce, wątroba, mięśnie i inne tkanki. Żelazo i wapń to dwa składniki, których, jak wskazują badania, najbardziej brak w diecie kobiet. W ciągu miesiąca kobiety tracą dwukrotnie więcej żelaza niż mężczyźni.

Niedobór żelaza może spowodować:

  • rozdwajanie się końców włosów,
  • łamliwość paznokci,
  • zmęczenie i zawroty głowy,
  • słabszą koncentrację,
  • zmniejszenie koordynacji ruchów,
  • osoby wypijające duże ilości kawy i herbaty powinny mieć świadomość, że zawarte w tych napojach substancje mogą utrudniać wchłanianie żelaza.

Żelazo:

  • to składnik mineralny, należący do tzw. pierwiastków śladowych. Określenia „pierwiastki śladowe” lub „mikroelementy” oznaczają, że organizm potrzebuje ich w bardzo małych ilościach – mimo to są one niezbędne dla zachowania zdrowia,
  • pomaga w transporcie tlenu w organizmie, w prawidłowej produkcji krwinek czerwonych i hemoglobiny,
  • przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego,
  • jest także niezbędne w podziale komórek oraz do prawidłowej budowy skóry, włosów i paznokci,
  • wspomaga funkcjonowanie układu odpornościowego,
  • zmniejsza uczucie zmęczenia i znużenia,
  • jest niezbędne w procesie podziału komórek.


Ogólna ilość żelaza w organizmie dorosłego człowieka wynosi od 3 do 5 gramów. Największe jego ilości znajdują się we krwi, w hemoglobinie, tzn. w barwniku krwinek czerwonych, który przenosi tlen z płuc do wszystkich komórek organizmu.
 
Pozostała część żelaza wchodzi w skład ferrytyny, hemosyderyny, mioglobiny oraz różnych enzymów.
 
Żelazo najlepiej przyjmować w formie chelatowej.
 
Chelatowanie jest to proces, podczas którego pierwiastki są zmieniane w związki kompleksowe łatwo przyswajalne przez organizm. Podawanie składników mineralnych w formie chelatów aminokwasowych zwiększa stopień ich wchłaniania od trzech do dziesięciu razy.
 
Fumaran żelazawy nie wywołuje zaparć, w przeciwieństwie do siarczanu żelaza, często stosowanego w innych suplementach diety.
 
Nowoczesne preparaty, jak np. Iron Plus, dodatkowo zawierają witaminę C oraz bioflawonoidy, które wspomagają wchłanianie żelaza oraz wzmacniają jego działanie.

Komu szczególnie polecamy?

  • Kobietom w wieku rozrodczym, narażonym na zwiększoną utratę krwi związaną z cyklem miesięcznym.
  • Sportowcom i osobom aktywnym fizycznie.
  • Osobom chcącym wzmocnić swoją odporność.
  • Osobom w celu zwiększenia sił witalnych.
  • Osobom pozostającym na ścisłej diecie wegańskiej.

 
Jedna tabletka Iron Plus  dostarcza tyle żelaza, co 110 g wątroby wołowej lub 1 kg chudej piersi z kurczaka!
  

 
UWAGA!
Kobiety w ciąży oraz karmiące piersią przed zastosowaniem preparatów zawierających żelazo powinny skonsultować się z lekarzem!
W przypadku stosowania preparatu witaminowo-mineralnego, przyjmowanie dodatkowych ilości żelaza jest zalecane tylko w stanach niedoboru tego pierwiastka.
Z witaminą E można przyjmować preparaty zawierające organiczną postać żelaza, ponieważ nie spowoduje to obniżenia skuteczności działania obu składników.
Wapń, fosforany, duże ilości błonnika, mocna herbata i kawa mogą utrudniać wchłanianie żelaza.
Spożycie wysokich dawek żelaza nasila procesy utleniania, co zwiększa zapotrzebowanie na antyoksydanty.

Opakowanie: 100 tabletek
 
Iron Plus
 
Składniki aktywne/1 tabletka:
Bioflawonoidy z cytrusów - 10 mg
(std. 50% hesperydyny) - 5 mg
Witamina C - 30 mg
Żelazo (fumaran żelazawy) - 14 mg
 
Sposób użycia: 1 tabletka dziennie po posiłku lub według zaleceń.
 
Suplement diety nie może być stosowany jako substytut zróżnicowanej diety.
Nie należy przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia.
Produkt należy przechowywać zamknięty w suchym i chłodnym miejscu, niedostępnym dla dzieci.

Źródło: calivita.com.pl


Oczy zwierciadłem duszy i… Twojego stanu zdrowia!

Czy wiesz, że niedobór żelaza w organizmie można często wywnioskować na podstawie wyglądu oczu, cery, włosów i paznokci?


Stań zatem przed lustrem i przyjrzyj się swojemu odbiciu. Jeśli widoczne są sińce pod oczami, skóra jest sucha i szorstka, włosy cienkie o rozdwojonych końcówkach, a paznokcie łamliwe, do tego odczuwasz ciągłe przemęczenie to… być może niedobór żelaza dotyczy również Ciebie.

Według statystyk Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) u ok. 600-700 milionów mieszkańców naszej planety występuje niedobór tego cennego składnika!

Dlaczego odpowiedni poziom żelaza w organizmie jest taki ważny?

Bowiem żelazo to jeden z najważniejszych mikroelementów niezbędnych nie tylko do produkcji czerwonych krwinek i hemoglobiny oraz do transportu tlenu w organizmie, ale również dbający o Twoją odporność, metabolizm energetyczny, zmniejszający uczucie zmęczenia i znużenia, pomagający utrzymać właściwe funkcje poznawcze oraz odgrywający istotną rolę w procesie podziału komórek.

Dlaczego jego niedobór jest tak powszechny?

Jedną z przyczyn mogą być liczne składniki występujące w naszej codziennej diecie ograniczające wchłanianie i wykorzystywanie żelaza. Mianowicie:

  • fityniany występujące w zbożach, nasionach roślin strączkowych oraz orzechach,
  • szczawiany obecne m.in. w zielonych warzywach liściastych, jak szpinak czy natka pietruszki, nasionach roślin strączkowych, jagodach, truskawkach, kakao, mocnej herbacie,
  • taniny, których źródłem są wina, herbaty, orzechy, nasiona roślin strączkowych, gorzka czekolada, kakao oraz wiele owoców np. truskawki, maliny, winogrona, granaty, jabłka,
  • a także fosforany, pH zasadowe, niektóre białka roślinne oraz wapń.

Czy wiesz, że średnia absorpcja żelaza z diety, przy normalnych jego zapasach w ustroju, wynosi zaledwie 10-15%? U mężczyzn wartość ta osiąga 6%, z kolei u kobiet, ze względu na mniejsze zapasy, jest nieco większa - 13%.

Komu najbardziej wskazana jest suplementacja żelazem?

  • kobietom w wieku rozrodczym,
  • osobom na diecie odchudzającej,
  • osobom poszukującym wsparcia odporności,
  • wegetarianom,
  • osobom po przebytych operacjach,
  • sportowcom,
  • dzieciom w okresie dorastania,
  • osobom odczuwającym ciągłe zmęczenie,
  • kobietom w okresie ciąży i karmienia piersią (po konsultacji z lekarzem).

By zwiększyć wchłanianie żelaza, warto jednocześnie suplementować witaminę C!

Wypróbuj nowość Iron Plus – z niemal 50% większą zawartością żelaza (14 mg) i to w mniejszej, łatwiejszej do połknięcia tabletce!

Top