Produkt z oferty globalnej dostępny jedynie dla Klubowiczów posiadających ważny numer Klubu CaliVita. Zamówienie tylko telefonicznie.
Mega Zinc - tabletki zawierające organiczny związek cynku w formie chelatowej, łatwo przyswajalny.
Cynk działa w naszym organizmie jak policjant kierujący ruchem. Jest jednym z ważniejszych mikroelementów. Odgrywa ważną rolę w utrzymaniu równowagi kwasowo-zasadowej. Bierze udział w funkcjonowaniu wielu enzymów. Jest obecny w każdej naszej komórce, ale jego zasoby w organizmie człowieka są ograniczone. Z tego powodu należy regularnie dostarczać go z dietą, a w niektórych sytuacjach, jak np. życie w zanieczyszczonym środowisku, stosowanie nieprawidłowo zbilansowanej diety – warto dodatkowo przyjmować go w postaci suplementów diety.
Cynk znajduje się w każdej naszej komórce. Mięśnie szkieletowe i kości zawierają prawie 90% całkowitej ilości cynku w organizmie, natomiast we krwi znajduje się niewielka ilość tego pierwiastka.
Cynk odgrywa ważną rolę w procesach fizjologicznych. Jest składnikiem około 200 enzymów. Nadzorując pracę systemów enzymatycznych, wpływa ma wiele procesów przemiany materii. Wchodzi w skład insuliny (hormonu odpowiedzialnego m.in. za metabolizm węglowodanów) i odpowiada za jej strukturę przestrzenną. Jest niezbędnym elementem enzymów, które chronią organizm przed szkodliwym wpływem wolnych rodników. Suplementacja cynkiem może być pomocna dla osób, zamieszkujących w wielkich, zanieczyszczonych miastach.
Cynk jest także nieodzowny w prawidłowym podziale komórek. Wspiera również właściwe działanie systemu immunologicznego oraz narządów rozrodczych. Sprzyja zachowaniu zdrowej struktury skóry. Naturalne źródła pochodzenia cynku to: różne gatunki mięsa, owoce morza (ryby morskie, małże), kiełki, wątroba, rośliny strączkowe, warzywa, mleko oraz nabiał. W najnowocześniejszych preparatach – takich jak Chelated Zinc – cynk występuje w formie chelatowej. W takiej postaci jest maksymalnie przyswajalny, ponieważ organizm najlepiej radzi sobie właśnie z formami chelatowymi.
UWAGA!
Wapń oraz wyższe dawki błonnika mogą zmniejszyć absorpcję cynku.
Zapotrzebowanie na wyższe dawki cynku występuje w przypadku zwiększonej aktywności fizycznej, ciężkiej pracy fizycznej, u kobiet w okresie ciąży oraz podczas karmienia piersią.
Mega Zinc
Składnik aktywny / 1 tabletka:
Cynk (chelat aminokwasowy) - 50 mg
Sposób użycia: 1 tabletka dziennie po posiłku lub według zaleceń.
Opakowanie: 100 tabletek
Suplement diety nie może być stosowany jako substytut zróżnicowanej diety.
Nie należy przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia.
Produkt należy przechowywać zamknięty w suchym i chłodnym miejscu, niedostępnym dla dzieci.
Źródło: calivita.com.pl
Składniki mineralne stanowią ok. 4% masy ciała dorosłego człowieka.
Ze względu na zapotrzebowanie organizmu oraz zawartość w ustroju, składniki mineralne można podzielić na dwie grupy:
- makroelementy (Ca, K, Na, Cl, Mg, P),
- mikroelementy (Fe, Cu, Zn, Mn, Co, Cr, I, Se).
Makroelementy to pierwiastki, których dobowe zapotrzebowanie w diecie człowieka przekracza 100 mg na dobę, podczas gdy zapotrzebowanie na mikroelementy wynosi poniżej tej ilości. Gdy podaż składników mineralnych jest niewystarczająca, organizm nie jest w stanie prawidłowo funkcjonować. Makro- i mikroelementy biorą udział w licznych reakcjach metabolicznych i nawzajem uzupełniają swoje działanie.
Oznacza to, że jeśli brakuje tylko jednego z nich, reszta nie może odpowiednio spełniać swoich zadań. Z taką sytuacją możemy mieć do czynienia podczas długotrwałych, restrykcyjnych diet odchudzających lub oczyszczających, w czasie upalnej pogody lub w przypadku częstego korzystania z sauny.
Zwiększone zapotrzebowanie na składniki mineralne występuje:
- u kobiet w ciąży,
- karmiących piersią,
- sportowców,
- osób narażonych na stres i zanieczyszczenie środowiska.
Idealnym sposobem uzupełnienia niedoborów pierwiastków jest zbilansowana i zróżnicowana dieta. Gdy opracowanie diety, zawierającej kompleks niezbędnych makro- i mikroelementów jest utrudnione, warto dodatkowo przyjmować go w postaci suplementów diety.
Cynk – niezbędny dla ponad 200 enzymów, m. in. polimeraz DNA i RNA, dysmutazy ponadtlenkowej, anhydrazy węglanowej;
konieczny do:
- syntezy białka i kwasów nukleinowych
- ochrony przed wolnymi rodnikami
- stabilności błon komórkowych
- odporności humoralnej i komórkowej
- syntezy białka wiążącego witaminę A
- produkcji i/lub sekrecji hormonów (testosteron, insulina, tyroksyna)
- odczuwania smaku i zapachu
- metabolizmu alkoholu.
Literatura:
Żywienie człowieka. Podstawy Nauki o Żywieniu pod red. Jana Gawęckiego i Lecha Hryniewieckiego, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 1998. Takács Sándor: A nyomelemek nyomában (“In the trace of trace elements”) Medicina Publishing House 2001
Tápanyag beviteli referencia-értékek (“Reference values of nutrient intake”), Medicina Publishing House 2004