Moc Antyoksydantów
WOLNE RODNIKI, STRES OKSYDACYJNY, PRZECIWUTLENIACZE… DUŻO SŁYSZYMY NA ICH TEMAT. ALE CZY TAK NAPRAWDĘ WIEMY CO ZNACZĄ TE POJĘCIA? I JAKĄ ROLĘ PEŁNIĄ W ORGANIZMIE?
Zacznijmy zatem od początku. Skąd biorą się wolne rodniki?
By unieszkodliwić substancje niekorzystne dla naszego organizmu wykorzystywane są różne mechanizmy obronne. Jednym z podstawowych jest cytochrom P450, system enzymatycznych białek występujących w mitochondrium komórki, którego zadaniem jest m.in. unieszkodliwianie substancji szkodliwych (np. w procesie detoksykacji alkoholowej). Cytochrom P450 pomaga pozbyć się toksyn o różnym charakterze, pochodzących zarówno z wnętrza naszego organizmu, jak i tych dostających się do niego z zewnątrz. Występuje niemal we wszystkich tkankach, a do prawidłowego przebiegu reakcji niezbędna jest mu obecność tlenu. I to właśnie podczas tych reakcji powstają wolne rodniki tlenowe i nadtlenki lub inaczej – reaktywne formy tlenu.
Reaktywne formy tlenu powstają naturalnie również w procesach metabolicznych i nie zawsze są szkodliwe. Są „produktem ubocznym” oddychania komórkowego, a więc procesu, w którym pozyskiwana jest energia i który odbywa się we wszystkich komórkach ciała człowieka. Problem pojawia się dopiero wówczas, kiedy wolnych rodników jest zbyt dużo i równowaga organizmu zostaje zagrożona.
Co się wtedy dzieje?
Zjawisko takie nazywamy właśnie stresem oksydacyjnym. Zazwyczaj do tej sytuacji dochodzi, kiedy jesteśmy narażeni na dużą ilość toksyn znajdujących się w środowisku i dostających się do naszego organizmu z zanieczyszczonym powietrzem, dymem tytoniowym czy żywnością. Cytochrom P450 pracuje wtedy na zwiększonych obrotach, by się ich pozbyć, ale jednocześnie wzrasta produkcja wolnych rodników. Większa ilość reaktywnych form tlenu powstaje również podczas nasilonych procesów metabolicznych, np. w czasie dużej aktywności fizycznej, w wyniku promieniowania, pod wpływem stresu, a także z wiekiem, kiedy zmniejsza się ilość koenzymu Q10, biorącego udział w procesie oddychania komórkowego. Najwięcej koenzymu Q10 znajduje się w narządach, które potrzebują najwięcej energii – np. w sercu, które wykorzystuje ją do utrzymania prawidłowych funkcji organizmu. Nadmierna ilość reaktywnych form tlenu, czyli stres oksydacyjny prowadzi do uszkodzeń komórek. A duża ilość takich uszkodzeń może sprzyjać wystąpieniu różnych problemów zdrowotnych, a także przyspieszać starzenie się komórek.
Nasz organizm nie jest jednak bezbronny! A więc, jak chronić się przed stresem oksydacyjnym?
Z pomocą przychodzą nam antyoksydanty, czyli przeciwutleniacze, które neutralizują wolne rodniki. Do substancji o działaniu antyoksydacyjnym należą m.in.
- witamina C,
- witamina A,
- witamina E,
- składniki mineralne, takie jak selen czy cynk.
Oprócz składników dostarczanych wraz z dietą, nasz organizm jest wyposażony również w endogenne (powstające w organizmie) substancje o charakterze antyoksydantów. Niestety ich ilość i wydajność zmniejsza się wraz z wiekiem, a także może być niewystarczająca w sytuacjach, kiedy wolnych rodników tworzy się więcej.
Jaki jest mechanizm działania przeciwutleniaczy?
Przede wszystkim polega on na łączeniu się z wolnymi rodnikami i tym samym ich unieczynnianiu. Taki „rozbrojony” wolny rodnik traci swe uszkadzające właściwości i jest usuwany z organizmu. I już nam nie zagraża!
Jak zapewnić sobie odpowiednią dawkę antyoksydantów?
Źródłem antyoksydantów jest urozmaicona dieta, bogata w kolorowe warzywa i owoce. Warto wybierać te o intensywnych barwach – zawierają one więcej cennych związków. Dietę warto dodatkowo wzbogacić sięgając po suplementy diety CaliVita® – np. Organic Acai, zawierający 100% ekologiczny sok z owoców acai, znanych ze swych nadzwyczajnych właściwości antyoksydacyjnych.
Do wyboru jest również Super CoQ10 Plus, zawierający w swym składzie beta-karoten (czyli prowitaminę A), witaminę E oraz selen, a także koenzym Q10 niezbędny dla prawidłowego przebiegu procesu oddychania komórkowego. Teraz dostępny jest on w nowym, większym opakowaniu i starcza na dłużej! Suplementacja przyda się w szczególności osobom narażonym na zanieczyszczenia środowiska, intensywnie ćwiczącym, żyjącym w stresie, odchudzającym się oraz odżywiającym się nieracjonalnie.
CaliNews, JESIEŃ 2013
Bioflawonoidy z naukowego punktu widzenia – wybrane fragmenty
„Flawonoidy z uwagi na ich aktywność biologiczną znane są pod nazwą bioflawonoidów, dawniej określane również jako witamina P, a ze względu na budowę chemiczną nazywane polifenolami…
Do najczęściej występujących związków fenolowych należą flawonoidy, wśród których dominują glikozydy, takie jak: kwercetyna, kempferol, apigenina i rutyna…
Flawonoidy zaliczamy do substancji fitochemicznych, znajdują się one głównie w roślinach.”
„Wielokierunkowe działanie flawonoidów wskazuje również na możliwość ich zastosowania nie tylko w prewencji różnych schorzeń, ale również ich leczeniu, o czym świadczą wyniki badań klinicznych.”
Pozytywny wpływ na układ sercowo-naczyniowy:
„Flawonoidy mają zdolność do uszczelniania naczyń krwionośnych (zwłaszcza rutyna).” - co jest korzystne szczególnie dla osób, które zmagają się z tzw. „pajączkami” na skórze, tak widocznymi zwłaszcza w okresie letnim.
„Efekt przeciwmiażdżycowego działania flawonoidów polega na usuwaniu z krwi powstałych już reaktywnych form tlenu i na zapobieganiu ich tworzenia. Zmniejszając liczbę wolnych rodników tlenowych, flawonoidy chronią przed utlenieniem różne frakcje cholesterolu, aktywują syntezę prostacyklin i wykazują działanie przeciwzakrzepowe. Niektóre flawonoidy nie tylko hamują modyfikację LDL, lecz także zwiększają odporność komórkową na szkodliwe działanie już utlenionych LDL…
Niektóre flawonoidy, podobnie jak witamina C, wykazują zdolność do obniżania ciśnienia tętniczego krwi, zwłaszcza u osób starszych, z daleko posuniętą miażdżycą tętnic.”
Działanie antyoksydacyjne i przeciwstarzeniowe:
„Flawonoidy dzięki właściwościom antyoksydacyjnym istotnie spowalniają procesy starzenia, co jest praktycznie wykorzystywane w farmakologii i kosmetologii.”
„Związki flawonoidowe i kwas askorbinowy działają też na kwas hialuronowy przyczyniając się do stabilizacji kolagenu – podstawowej substancji tkanki łącznej.” ...który jako proteina podporowa skóry zapewnia jej odpowiednie napięcie, nawilżenie, sprężystość i jędrność,zapobiegając w ten sposób powstawaniu zmarszczek.
„Już w latach 30. ubiegłego wieku laureat Nagrody Nobla Albert Szent-Györgyi odkrył wyraźną aktywność antyoksydacyjną flawonoidów. Późniejsze badania wyjaśniły mechanizmy działania tych związków. Ustalono, że jest to wynikiem:
- hamowania aktywności enzymów biorących udział w wytwarzaniu wolnych rodników…
- wiązania jonów metali przejściowych, szczególnie żelaza i miedzi, które uczestniczą w zapoczątkowaniu łańcucha reakcji wolnorodnikowych
- redukowania reaktywnych form tlenu do bardziej stabilnych i nieaktywnych połączeń
- hamowania enzymu oksydazy askorbowej, co zapobiega utlenianiu witaminy C i przedłuża jej działanie w organizmie.”
„Bonina i wsp. udowodnili w warunkach in vitro ochronny wpływ na skórę kwercetyny, hesperydyny i naryngeniny przed promieniowaniem UV… Cząsteczka kwercetyny działa jak ekran absorbujący promieniowanie UV, nie dopuszczając do powstawania wolnych rodników oraz reakcji łańcuchowych przez nie zapoczątkowywanych.”
Wspieranie odporności organizmu:
„Dotychczasowe badania nad biologiczną aktywnością flawonoidów pokazały, że wzmagają one istotnie odporność organizmu i łagodzą stany zapalne.”
Właściwości przeciwalergiczne:
„Niektóre flawonoidy wykazują również właściwości przeciwalergiczne, np. kwercetyna (podawana razem z solami wapnia) i jej pochodne (m.in. rutyna, zwłaszcza w preparatach z kwasem askorbinowym)…”
Działanie przeciwcukrzycowe:
„W badaniach doświadczalnych wykazano, że niektórym z flawonoidów można przypisać działanie przeciwcukrzycowe.”
Bioflawonoidy korzystne dla zestresowanych:
„Dodatkowa ilość flawonoidów jest korzystna dla osób znajdujących się w warunkach stresu.”
Podsumowanie:
„Substancje te wpływają na większość procesów fizjologicznych w organizmie:
- zapobiegają chorobie niedokrwiennej serca, miażdżycy,
- posiadają zdolność uszczelniania naczyń krwionośnych,
- opóźniają procesy starzenia oraz poprawiają jakość życia, zarówno pod względem fizycznym, jak i psychicznym,
- działają przeciwzapalnie, przeciwalergicznie,
- wpływają na odporność poprzez modelowanie układu immunologicznego.”
Bioflavonoidy znajdują się w preparatach:
Źródła:
1.Majewska M., Czeczot H.: Flawonoidy w profilaktyce i terapii. Farm. Pol., 65(5), 2009, s. 369-377.
2.Miktus M.: Barwy natury – roślinni sprzymierzeńcy witaminy C. Nutrition&Health, rocznik 13, nr 2 (51), 2010, s. 3-10.
3.Miller E., Malinowska K., Gałęcka E., Mrowicka M., Kędziora J.: Rola flawonoidów jako przeciwutleniaczy w organizmie człowieka. Pol. Merk. Lek., XXIV, 144, 2008, s. 556-560.
4.Stołowska M., Kłobus G.: Charakterystyka flawonoidów i ich rola w kosmetyce i terapii. Postępy Kosmetologii, vol. 1/1, 2010, s.8-12.
5.Wawer I.: Suplementy diety dla Ciebie czyli jak nie stać się pacjentem. Wyd. Wektor, 2009, s. 103-104.
Powyższe informacje mają jedynie charakter informacyjny i zostały opracowane na podstawie dostępnych publikacji naukowych. W przypadku problemów zdrowotnych należy skonsultować się z lekarzem.