OREGANO OIL
- Producent: Calivita
- Ilość: 30 ml
- Dostępność: W magazynie
- Cena detaliczna: 166,00 zł
- Nasza cena: 125,00 zł
Oregano Oli. Oregano (Lebiodka pospolita, łac. Origanum vulgare) to bylina z rodziny wargowych (Labiatae), występująca w Europie, Azji Mniejszej i Syberii. Nazwa rośliny pochodzi od greckich słów: oros – góra i ganos – radość. W antycznej Grecji była symbolem radości i szczęścia. Starożytni Egipcjanie uważali oregano za roślinę poświęconą Ozyrysowi i wplatali ją do wieńców wkładanych podczas obrządków rytualnych.
Ziele lebiodki pospolitej zawiera wiele substancji aktywnych:
- olejek lotny bogaty w fenole (takie jak: karwakrol, tymol),
- flawonoidy (m. in.: apigenina, luteolina, kwercetyna, kemferol),
- kwasy fenolowe (m. in.: galusowy, rozmarynowy),
- gorycze,
- terpenoidy,
- garbniki,
- fitosterole,
- witaminy A i C,
- sole mineralne.
Zalety olejku z oregano:
- pozytywny wpływ na utrzymanie równowagi mikrobiologicznej,
- poprzez zwiększone wydzielanie śliny, soku żołądkowego, żółci, może usprawnić procesy trawienia i przyswajania pokarmu,
- wspomaga czynność nerek, zwiększając łagodnie ilość wydalanego moczu,
- wykazuje właściwości antyoksydacyjne, chroniąc komórki przed atakiem wolnych rodników,
- korzystny wpływ na aktywność układu odpornościowego organizmu.
W porównaniu z tradycyjnymi formami oregano (przyprawa, suszone ziele), ekstrakt z liści tej rośliny zawiera stężone ilości naturalnych substancji czynnych. Wszystkie składniki OREGANO OIL są wyłącznie pochodzenia naturalnego. Dzięki płynnej formule są wchłaniane szybciej i bardziej skutecznie.
Produkt Oregano Oil jest wytwarzany z olejku pozyskiwanego ze sprasowanych liści rośliny, zawieszonego w oliwie z oliwek. Istnieje wiele podgatunków Oregano. Różnią się one nie tylko wyglądem zewnętrznym, ale także substancjami aktywnymi. Istotnym kryterium różnicującym jest skład olejków eterycznych. Do produkcji Oregano Oil używane jest oregano greckie (Origanum vulgare subsp. Hirtum), które jest najbogatszym źródłem olejków eterycznych, zwłaszcza karwakrolu i tymolu.
Komu szczególnie polecamy?
- Osobom chcącym wspomóc układ pokarmowy i osiągnąć komfort trawienny.
- Osobom szukającym ochrony antyoksydacyjnej w płynnej formule.
Czy wiesz, że... starożytni Grecy stosowali olejek z oregano również do masażu ciała? Taki sposób jego użycia sprzyja zrelaksowaniu i odprężeniu się po dniu pełnym przygód i codziennych obowiązków.
OREGANO OIL
Substancje aktywne / 4 krople zawierają:
Ekstrakt olejowy z liści oregano (std. 3,5% karwakrolu) – 13 mg
Oliwa z oliwek – nośnik
Stosowanie:
4 krople (0,17 ml) preparatu Oregano Oil, rozcieńczone w niewielkiej ilości wody, należy stosować 3 razy dziennie. Produkt zamieszać przed użyciem.
Opakowanie: 30 ml
UWAGA!
Suplement diety nie może być stosowany jako substytut zróżnicowanej diety. Nie może również zastąpić leczenia zalecanego przez lekarza.
Nie należy przekraczać zalecanej dawki w ciągu dnia.
Produkt nie jest polecany dla kobiet w ciąży oraz karmiących piersią.
Nie stosować w przypadku nadwrażliwości na jakikolwiek składnik.
Należy unikać kontaktu z oczami.
Źródło: calivita.com.pl
Od kuchni do medycyny - Oregano - nieznane działanie znanej przyprawy!
ORIGANUM VULGARE – Lebiodka pospolita (macierzyca, macierduszka, macierzanka wysoka, dziki majeranek). Bylina z rodziny jasnotowatych Labiatae, występuje w Europie i Azji, również w Ameryce Północnej i Południowej, osiąga wysokość około 1 m, pokrywa nasłonecznione wzgórza Grecji, pięknie kwitnąc od czerwca do września różowoliliowymi kwiatami.
OREGANO - lebiodka pospolita – jak działa?
- hamuje rozwój grzybów Candida albicans!
- działa antybakteryjnie na – Escherichia coli, Klebsiella pneumoniae, Salmonella enterica, Staphylococcus aureus, Helicobacter pylori,
- wykazuje właściwości przeciwpasożytnicze - na lamblie (Giardia lamblia) oraz Trypanosoma cruzi,
- wspomaga pożyteczne szczepy bakterii,
- działa przeciwzapalnie – kwas rozmarynowy hamuje aktywność enzymu COX-2 (cyklooksygenaza-2),
- wykazuje silne właściwości antyoksydacyjne - chroni przed szkodliwym działaniem wolnych rodników tlenowych – jest silniejszym antyoksydantem niż cytrusy i borówka amerykańska,
- działa moczopędnie i żółciopędnie,
- łagodzi wzdęcia i zaburzenia trawienia,
- działa rozkurczowo – zmniejsza bóle brzucha, bóle miesiączkowe,
- wzmacnia system nerwowy, uspokaja (histeria),
- zwiększa wchłanianie żelaza – ułatwia wyrównanie niedoborów w niedokrwistościach,
- działa mukolitycznie i wykrztuśnie,
- korzystne w chorobach układu oddechowego, szczególnie w zapaleniu oskrzeli.
ZALECANA DZIENNA PORCJA: do użytku wewnętrznego: 4 krople (0,17 ml) trzy razy dziennie z niewielką ilością wody.
Spośród wielu cennych właściwości oregano, na szczególne podkreślenie zasługuje działanie przeciwgrzybicze w stosunku do grzyba Candida albicans. Współczesne badania naukowe potwierdzają, że karwakrol – najważniejszy składnik czynny olejku oregano hamuje wzrost Candida albicans, a także wielu bakterii Gram (+) i Gram (-), w tym szczepów odpornych na antybiotyki.
Na uwagę zasługuje również silne działanie antyoksydacyjne oregano – znacznie wyższe niż cytrusów czy borówki amerykańskiej. Umożliwia to wykorzystanie tego produktu w profilaktyce współczesnych chorób cywilizacyjnych oraz w walce z procesami starzenia biologicznego.
Warto stosować olejek z oregano w okresie jesienno-zimowym jako znakomity i skuteczny antyseptyk, szczególnie razem z mydłem do mycia rąk oraz do inhalacji. Zmniejszy to ryzyko zakażenia częstymi w tym okresie infekcjami wirusowymi, a przede wszystkim groźnym wirusem grypy typu H1N1.
Poza cennymi właściwościami leczniczymi, olejek z oregano jest również znakomity do pielęgnacji ciała. Podobnie jak starożytni Grecy, którzy upodobali sobie zapach oregano i stosowali ten olejek do masażu ciała po kąpieli, możemy poczuć się zrelaksowani i odprężeni po dniu pełnym napięć i codziennych obowiązków. Ta magiczna roślina, może wnieść do naszego życia dobre samopoczucie, poprawić zdrowie, a także korzystnie wpłynąć na nasz wygląd i urodę.
Medycyna tradycyjna od starożytności poprzez średniowiecze do współczesności, jak również aktualne badania naukowe potwierdzają słuszność wszechstronnego wykorzystania zalet oregano, zarówno w kuchni, jak również w medycynie.
Składniki aktywne:
Ziele lebiodki zawiera 3% olejku bogatego w fenole, takie jak:
- karwakrol (std. na 3,5%) (nadaje charakterystyczny smak i aromat oregano
- tymol
Ich zawartość może dochodzić do 60% – wykazują silne działaniu przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze oraz w mniejszych ilościach betabisabolen, caryofylen, linalol, borneol i pinen.
- flawonoidy (apigenina, luteolina, kwercetyna, kemferol)
- kwasy fenolowe (galusowy, rozmarynowy)
- gorycze
- terpenoidy
- garbniki
- fitosterole
- witaminy (witamina A, witamina C)
- sole mineralne
Autor: dr n. med. Danuta Broniarczyk-Pawłowska