Produkt z oferty globalnej dostępny jedynie dla Klubowiczów posiadających ważny numer Klubu CaliVita. Zamówienie tylko telefonicznie.
Mega B-Complex to produkt wytwarzany przy użyciu nowoczesnej technologii uzyskiwania produktów o przedłużonym działaniu. Zawiera naturalne witaminy z grupy B m.in.: witaminę B1, witaminę B2, witaminę B6, niacynę (witamina PP lub witamina B3), witaminę B12, kwas foliowy (witamina B4), kwas pantotenowy (witamina B5), cholinę (witamina B8), inozytol (witamina B9) oraz witaminę B7 i B10. Witaminy z grupy B oprócz pozytywnego oddziaływania na układ nerwowy wpływają także na metabolizm energetyczny organizmu.
Składniki aktywne produktu stanowią doskonałe uzupełnienie diety, zapewniają odpowiednią pracę układu nerwowego, a jednocześnie zwiększą zdolności intelektualne, koncentrację, dobry nastrój i optymistyczne podejście do życia, co jest tak istotne do realizacji obowiązków i planów każdego dnia. Pomagają zachować zdrową skórę oraz błony śluzowe, uczestniczą w procesach prawidłowego tworzenia krwi oraz podziału komórek.
Odpowiednia podaż składników odżywczych, szczególnie witamin z grupy B, zwłaszcza witaminy B1 (tiamina), witaminy B6 (pirydoksyna), witaminy B12 (kobalamina), kwasu foliowego, niacyny (witamina PP lub witamina B3) wykazuje korzystny wpływ na układ nerwowy.
Suplementacja tych składników jest niezwykle istotna, ze względu na dość duże straty, np. podczas procesów technologicznych, czy przechowywania żywności. Najbardziej niestabilną witaminą spośród witamin z grupy B jest tiamina (witamina B1). Podczas przemiału zbóż straty tej witaminy wynoszą 75%. Niacyna (witamina PP) łatwo wypłukuje się podczas blanszowania lub płukania. Zawartość pirydoksyny (witamina B6) w wyniku mrożenia warzyw i owoców może obniżać się od 15-70%, a w czasie obróbki kulinarnej mięsa jej straty wynoszą od 50-70%. Kwas foliowy jest bardzo wrażliwy na działanie wysokiej temperatury, promieni słonecznych oraz kwasowości poniżej pH 7. Świeże warzywa przechowywane w temperaturze pokojowej mogą tracić w ciągu trzech dni nawet do 70% tej witaminy. Kobalamina (witamina B12) ulega niszczeniu przy odparowywaniu wody przy wysokim pH i przy ekspozycji na światło. Straty tej witaminy w zagęszczonym mleku mogą sięgać 70-90%, a w mleku w proszku suszonym rozpyłowo 20-30%.
Niewłaściwie zbilansowana dieta i straty podczas obróbki technologicznej żywności często prowadzą do niedoborów witamin z grupy B, co w konsekwencji powoduje zaburzenia w układzie nerwowym.
Witaminy z grupy B:
- Witamina B1 (tiamina) pełni ważną funkcję w przemianie węglowodanów, jest potrzebna do prawidłowej pracy mięśni i układu nerwowego, m.in. poprzez ochronę otoczki mielinowej przed rozpadem i zanikiem, stąd niektórzy nazywają ją nawet "witaminą intelektu".
- Witamina B2 (ryboflawina) odgrywa ważną rolę w przyswajaniu żelaza (wytwarzaniu hemoglobiny), w syntezie białka oraz w przemianie tłuszczów i węglowodanów. Wpływa korzystnie na wzrost oraz wzrok poprzez zwiększenie wrażliwości siatkówki.
- Niacyna (witamina PP lub witamina B3) jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania mózgu, obwodowego układu nerwowego. Właściwa podaż niacyny zapobiega przewlekłemu zmęczeniu, osłabieniu pamięci, rozdrażnieniu, wpływa na lepszą koncentrację.
- Kwas foliowy jest istotny do produkcji endorfin – hormonów szczęścia. Bierze on również udział w produkcji serotoniny i noradrenaliny – substancji neurostymulujących. Serotonina ma działanie uspokajające, odpowiada za odpowiednią ilość snu. Noradrenalina z kolei ma wpływ na aktywność i dynamikę w ciągu dnia. Odpowiednia podaż kwasu foliowego zmniejsza objawy związane ze zmęczeniem, niepokojem, bezsennością, roztargnieniem, kłopotami z pamięcią. Zaleca się spożycie kwasu foliowego kobietom planującym ciążę i w okresie ciąży, ze względu na korzystny wpływ na rozwój płodu.
- Kwas pantotenowy (witamina B5) bierze udział w przemianach energetycznych węglowodanów i tłuszczów oraz wpływa na liczne reakcje enzymatyczne. Odgrywa ważną rolę we właściwym funkcjonowaniu nadnerczy. Wpływa na budowę naskórka i kolor włosów.
- Witamina B6 (pirydoksyna) bierze udział w przemianie aminokwasów, niezbędnych kwasów tłuszczowych i żelaza. Jest niezbędna do wytwarzania czerwonych krwinek i przeciwciał oraz lepszego wchłaniania przez organizm witaminy B12. Jej brak uniemożliwia budowę tkanki mięśniowej.
- Biotyna (witamina B7) jest składnikiem wielu enzymów, które odgrywają ważną rolę w przemianie białek, węglowodanów i tłuszczów. Utrzymuje zdrowy wygląd skóry, opóźnia siwienie.
- Cholina (witamina B8) wraz z inozytolem (oba są składnikami lecytyny) wspomaga przemiany tłuszczów w organizmie, chroni przed stłuszczeniem wątroby. Pomaga w wydalaniu z organizmu toksyn i nagromadzonych leków. Bez choliny pogarsza się funkcjonowanie pamięci i mózgu.
- Inozytol (witamina B9) jest niezbędny do przekazywania impulsów nerwowych oraz wzrostu włosów. Odgrywa ważną rolę w odżywianiu komórek mózgowych.
- Kwas para-aminobenzoesowy (PABA, witamina B10) bierze udział w przemianie żelaza i w tworzeniu czerwonych krwinek. Wspomaga produkcję kwasu foliowego.
- Witamina B12 (kobalamina) uczestniczy w tworzeniu otoczki mielinowej ochraniającej komórki nerwowe, a także neuroprzekaźników nerwowych, które ułatwiają przepływ informacji między komórkami. Ponadto witamina B12 wraz z kwasem foliowym bierze udział w procesie wytwarzania metioniny zapewniającej dobry nastrój. Dzięki temu witamina B12 ułatwia osiągnięcie równowagi psychicznej, pomaga w uczeniu się i skupieniu uwagi. Wpływa na funkcjonowanie mózgu i układu nerwowego, zapobiega zmęczeniu, rozdrażnieniu.
Niezwykle ważnym pierwiastkiem dla układu nerwowego jest również magnez, który wpływa na procesy związane z przewodzeniem impulsów nerwowych, warunkuje odpowiednią pobudliwość nerwowo-mięśniową.
Zwiększone ryzyko niedoboru witamin z grupy B występuje:
- u osób stosujących diety odchudzające,
- spożywających produkty przetworzone, nadmierną ilość słodyczy, potraw mącznych, czy używek,
- u kobiet w ciąży i karmiących,
- podczas wykonywania ciężkiej pracy fizycznej;
- u osób starszych,
- w okresie intensywnego wzrostu,
- u osób narażonych na stres,
- u osób o zwiększonym wysiłku umysłowym.
Mega B-Complex
Opakowanie: 100 tabletek
Składniki aktywne/1 tabletka:
Tiamina (witamina B1) - 100 mg
Ryboflawina (witamina B2) - 100 mg
Niacyna - 100 mg
Foliany - 125 µg
Kwas pantotenowy - 100 mg
Witamina B6 - 100 mg
Biotyna - 100 µg
Cholina - 100 mg
Inozytol - 100 mg
Kwas para-aminobenzoesowy - 100 mg
Witamina B12 - 100 µg
Sposób użycia: 1 tabletka dziennie po posiłku.
Uwaga!
Podczas przyjmowania witamin z grupy B, mocz może stać się ciemnożółty i mieć specyficzny zapach.
Suplement diety nie może być stosowany jako substytut zróżnicowanej diety.
Nie należy przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia.
Produkt należy przechowywać zamknięty w suchym i chłodnym miejscu, niedostępnym dla dzieci.
Źródło: www.calivita.com.pl